MITOZA in MEJOZA.

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
FIZIKALNE LASTNOSTI ALKANOV
Advertisements

TEMPERAMENT IN OSEBNOST V ZGODNJEM OTROŠTVU
Vaba za lisice je sestavljena iz zunanjega rjavkastega ovoja in kapsule s cepivom. Kapsula s cepivom je v nedotaknjeni vabi skrita v rjavem ovoju. Če je.
JUTRANJA NEGA z prikazom procesa
STAVEK IN POVED.
K O M B I N A T O R I K A   Obravnava posebne naloge povezane s končnimi množicami. Kompleksija je podmnožica končne množice Število elementov v kompleksiji.
TRANSKRIPCIJSKI FAKTORJI
Vektorji.
Iskanje K-tega najmanjšega el.
Vsi, ki ste žejni, vsi utrujeni, pridite k vodi, potopite srce v Mé.
Jean-Baptiste de Lamarck
Kitara Avtor:.
Nevretenčarji: žuželke, pajkovci in mehkužci
CRT zaslon.
Seminarska naloga iz fizike
OSNOVNI POJMI O VESOLJU
Andrej Kuzman, Matjaž Podpečan
OKOSTJE Avtorja: Profesor:.
MUTACIJE IN MODIFIKACIJE
Atomska bomba.
Belorusija.
LIMITA ZAPOREDJA LIMITA FUNKCIJE
CUNAMI Geografija.
ASTEROIDI, KOMETI, METEORJI in METEORITI
Znanja, usposobljenosti in upravljanje s človeškimi viri
Venera ? & ? 2008/2009.
KEMIJA.
ELEKTROLIZA – PRIDOBIVANJE ALUMINIJA
Posebnosti otroka in obdobja v razvoju otroka
Robert Hooke.
KEMIJSKO RAVNOTEŽJE.
ELEKTRARNE.
PLANETI NAŠEGA OSONČJA
Bolezni v afriki.
*SPOLNO PRENOSLJIVE BOLEZNI*
CELICA CELICA je temeljna gradbena in dejavna enota živih bitij!
POGOSTE SPOJINE ALKALIJSKIH ELEMENTOV
SUPERPREVODNOST.
Sonce.
NASTANEK ATP.
NEMČIJA.
PAJKOVCI.
JUPITER Predmet:Fizika.
Opis delovnega postopka:
Merkur in Venera.
DK – STEP 7 – Podatkovni bloki
3 ZGRADBA OLESENELE CELIČNE STENE - KSILOGENEZA
? RAK ?.
PRAŽIVALI in SPUŽVE.
VESOLJE.
(tehnika in tehnologija, 6. razred)
Zemljin ”sestrski planet”
UHO - AURIS.
Psihoanaliza.
Fizika OŠ Janka Kersnika Brdo Merkur Venera IN.
STRUPI in PLESNI.
LUNA.
Odkritja s področja poznavanja celic
GALVANSKI ČLENI SKOZI ZGODOVINO
Avtomatizacija v industriji in gospodarstvu, Maribor
Knjiga za vse: Avdio produkcija
Seminarska naloga: termografija UPOROVNI TERMOMETER
Davenport and Hannahs, 7. poglavje
NOSEČNOST in KONTRACEPCIJA
JEDRSKA ENERGIJA.
Čez nekaj trenutkov boš vstopil(a) v čarobni svet…
ZAKAJ OB NEVIHTAH NAJPREJ VIDIMO BLISK, ŠELE NATO PA SLIŠIMO GROM?
Beseda življenja Maj 2010.
KLONIRANJE.
Zapis predstavitve:

MITOZA in MEJOZA

KAZALO Mitoza Kaj je mitoza?..............................................................................................................3 Mitoza v interfazi……………………………………………………………………………...4 Mitoza v profazi……………………………………………………………………………….5 Mitoza v metafazi……………………………………………………………………………..6 Mitoza v anafazi……………………………………………………………………………....7 Mitoza v telofazi……………………………………………………………………………....8 Mejoza Kaj je mejoza?.............................................................................................................9 Mejoza v metafazi I…………………………………………………………………………10 Mejoza v anafazi I…………………………………………………………………………..11 Mejoza v telofazi I…………………………………………………………………………..12 Mejoza v profazi II…………………………………………………………………………..13 Mejoza v metafazi II………………………………………………………………………...14 Mejoza v anafazi II………………………………………………………………………….15 Mejoza v telofazi II………………………………………………………………………….16 Razlike……………………………………………………………………………………….17 Viri…………………………………………………………………………………………….18

KAJ JE MITOZA? Je postopek delitve celic, ki poteka v več fazah, ki prehajajo iz ene v drugo.

MITOZA V INTERFAZI Dedni material celice se v jedru podvoji, kromatinske niti pa se združijo v kromosone.

MITOZA V PROFAZI Zgodnja profaza: Kromoson se zvije v vijačnico, te pa se naprej še nekajkrat v zanke. Kromoson je sestavljen iz dveh kromatid. Pozna profaza: - Jedrni ovoj razpade, centriola dosežeta pola, kromatinske niti se podaljšajo in oprimejo na kromosome.

Mitoza v metafazi Kromatini povlečejo kromosone v ekvatorialno ravnino. Po ena kromatida vsakega kromosoma je na vsaki strani ekvatorialne ravnine. V tej fazi so kromosoni najkrajši in najdebelejši.

Mitoza v anafazi Kromatidi se ločita, vsak materinski kromosom se razdeli na dva hčerinska kromosoma, anafaza se preide v telofazo, ko kromosomi dosežejo pol.

MITOZA V TELOFAZI Delitveno vreteno postopoma izgine, začne se oblikovati jedrni ovoj, znotraj jedra se oblikuje jedrce, sledi delitev citoplazme.

KAJ JE MEJOZA? Je delitev celite, poteka podobno kot mitoza, torej v več fazah. Sestavljena je iz dveh stopenj: mejoze I in mejoze II

MEJOZA V METAFAZI I Kromosomi se postavijo v ekvatorialno ravnino.

MEJOZA V ANAFAZI I Kromosomi se ločijo. Celi kromosomi se razporedijo na nasprotnih polih. Tako dobimo haploidno stanje, vendar pa ima vsak kromosom še sestrsko kromatido.

MEJOZA V TELOFAZI I Prva mejotska delitev se zaključi. Tako ima zdaj celica haploidno število kromosomov, vendar pa je sestavljena tudi iz dveh kromatid. Celica se tekom citokineze dokončno razdeli.

MEJOZA V PROFAZI II Jedro in jedrska ovojnica izgineta. Centriole se pomaknejo in niti delitvenega vretena razvrstijo za drugo mejotsko delitev.

MEJOZA V METAFAZI II Ekvatorialna ravnina se zavrti za 90°.

MEJOZA V ANAFAZI II Centromere se razdelijo in niti delitvenega vretena potegnejo sestrski kromatidi, ki ju zdaj imenujemo kromosoma, saj sta vsak na svojem polu, vsako na svoj pol.

MEJOZA V TELOFAZI II Ta faza je podobna Telofazi I, vreteno se zagradi in ponovno se oblikuje jedrni ovoj. Nastanejo 4 hčerinske celice.

RAZLIKE MED MEJOZO in MITOZO MITOZA: Nastaneta 2 genetsko različne celice; Ohranjanje št. kromosonov v materinski celici (diploidno št.); Nastanejo telesne celice; Nastaneta 2 hčeriski celici; MEJOZA: Nastanejo 4 genetsko različne celice; Število kromosonov v materinski celici se prepolovi (diploidno št.haploidno število); Nastanejo spolne celice; Nastanejo 4 hčerisnke celice;

VIRI http://sl.wikipedia.org/wiki/Mejoza http://sl.wikipedia.org/wiki/Mitoza http://botanika.biologija.org/zeleni-skrat/student/BSc-Bio/gradivo/mitoza-mejoza.pdf