PLESEN BIOLOGIJA- PLESEN.

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
Lastnosti kisika in reakcije z drugimi elementi
Advertisements

PREHRANJEVALNE VERIGE
MOJIH 5 ČUTOV Klavdija Štrancar.
PREDMET: Varno in zdravo okolje
VZORNIKI, IDEALI , AVTORITETE
ŽIVA BITJA IZMENJUJEJO SNOVI Z OKOLICO IN JIH SPREMINJAJO
Milijonar Rastline in živali
Pripravila: Alenka Kralj, prof. RP
1. JEDILNI LIST ZA ČLOVEKA
SHRANJEVANJE IN TRANSPORT
UČINKI SONCA.
Glive Meta Tušar.
Pozeba.
BLAGO.
Maščobe v prehrani.
PREHODNI ELEMENTI.
ŽLAHTNI PLINI.
Kmetijstvo izdelala: mentor:.
Patologija pri enoagentnem preiskovanju
Vpliv alkohola in drugih mamil na delovanje živčevja
DROGE.
KAVA.
ŠC PET SREDNJA ŠOLA POŠTE EKONOMIJE IN TELEKOMUNIKACIJE
Predstavitev za organizme
Urša Sodja, 8.b Kenguru Koala VREČARJI Vombat Tasmanski vrag.
Vreme 1.
ALKOHOLI.
Zasvojenost z raČunalnikom
ZLORABA ALKOHOLA IN CIGARET (VPLIV NA ŽIVČEVJE IN OSTALE ORGANE)
KRATKOVIDNOST IN DALJNOVIDNOST
Bolezni v afriki.
Kamilica Biologija.
VITAIN E IN F.
*SPOLNO PRENOSLJIVE BOLEZNI*
FERMENTACIJA.
POGOSTE SPOJINE ALKALIJSKIH ELEMENTOV
BELJAKOVINE.
Mladi in kajenje.
DROGE.
Brazilija Federativna republika Brazilija
Herpes simplex.
Vplivi na rast populacije
KAMPILOBAKTERIOZA Campylobacter jejuni.
Anketa o šolski prehrani 2019/2019
Kako in zakaj? Pridi pa ti pokažem!
VESOLJE.
Italijanska kuhinja/Az olasz konyha
Katja Muc, 1.a Gimnazija Šiška, 2011
POSLEDICE NEZADOSTNE PREHRANE
Ločevanje odpadkov.
AMINOKISLINE.
KAJ SO JEDLI RIMLJANI?.
STRUPI in PLESNI.
Učinek tople grede.
GALVANSKI ČLENI SKOZI ZGODOVINO
KemijskO in biološkO orožjE
Obolenja in poškodbe dihal
DROGE.
BOLEZNI ZARADI POMANJKANJA HRANILNIH SNOVI
GLAVNO SKLADIŠČE ENERGIJE
Glive (fungi).
OSEBNA HIGIENA.
Puščave in polpuščave.
BAKTERIJSKE OKUŽBE KOŽE
MIKROVALOVNA PEČICA predmet: Fizika.
KROMPIR Srednja šola za gostinstvo in turizem Ljubljana
STRES IN DEPRESIJA.
NOŽNE PROTEZE.
GLAVNI VZROKI ONESNAŽEVANJA
NASTANEK KRUHA V INDUSTRIJI
Zapis predstavitve:

PLESEN BIOLOGIJA- PLESEN

KAJ SPLOH JE PLESEN??? Plesni so živa bitja iz kraljestva gliv. Poznamo jih kot puhaste prevleke na kruhu , sadju in marmeladi.

PODROBNOSTI O PLESNI!!! Pri živilih se pogosto srečujemo s plesnimi. Nekatera od teh so zaželena, nekatera pa odveč. Plesni uporabljamo že stoletja pri proizvajanju hrane. Pomembno vlogo imajo nekatere vrste plesni pri izdelovanju mehkih sirov z belo plesnijo (camembert, brie) in sirov z modro plesnijo (roquefort, bavaria blue ...).

PODROBNOSTI O PLESNI !!! Prav tako uporabljamo posebne vrsto plesni pri izdelavi določenih vrst salam in nekaterih drugih mesnih dobrot. Te kulture dajejo izdelkom poseben okus, aromo in jih konzervirajo ter so za zdravje neoporečne.

ŠKODLJIVO ZDRAVJU !!! Ob tem pa poznamo škodljive plesni, ki so na žitaricah, sadju in zelenjavi, jih okvarijo in škodijo človekovemu zdravju.

KAJ JE POTREBNO ZA PLESEN?? Plesni potrebujejo za svoj obstoj kisik, zato jih najdemo vedno na površini hranil. Prav tako se lahko pojavijo v tekočinah, ki vsebujejo kisik, npr. sadni sokovi, zato jih moramo po odprtju shranjevati v hladilniku in le omejeno število dni.

KAJ PLESNI VSEBUJEJO??? Plesni lahko škodijo ob zaužitju, saj oddajajo v živilo svoje presnovke mikotoksine, ki ob večji količini ali dalj časa trajajočem uživanju povzročijo zdravstvene težave. Najpomembnejši mikotoksini so aflatoksini, ohratoksin A, fumonizin, patulin.

ŠKODLJIVOST PLESNI!!! Plesni uspevajo na površini živil in jedi, ki so dalj časa na toplem in vlažnem prostoru. Najbolj pogoste plesni so iz rodu Penicilium, Aspergillus in Mucor. Nekatere plesni tvorijo tudi strupe ali miko toksine, ki škodljivost plesnivih živil še

NJIHOVO PODROČJE ŠKODLJIVEGA DELOVANJA JE RAZLIČNO!!! Aflatoksini so strupeni za jetra. Pogosto se nahajajo na orehih, mandeljnih, lešnikih.

AFLATOKSIN!!

NJIHOVO ŠKODOVANJE JE ŠKODLJIVO Ohratoksin A je škodljiv za ledvice. Običajno napade žitarice in izdelke iz žitaric, razna krmila in kavo.

OHRATOKSIN!!!

NJIHOVO PODROČJE ŠKODLJIVEGA DELOVANJA JE RAZLIČNO!!! Fumonizin je strupen za živčevje in pljuča. Rad se naseli na koruzi.

FUMONIZIN!!!

PATULIN Patulin skupaj z aflatoksini in ohratoksinom A slabi imunsko odpornost. Posebno dobro uspeva na pokvarjenem in gnilem sadju ter zelenjavi.

PATULIN!!!

PLESNI SE POJAVLJAJO TUDI NA HRANI…

…NA SADJU…

…NA MARMELADI…

…SADNIH SOKOVIH…

KONEC

VIRI IN LITERATURA: VIRI IN LITERATURA: tp://www.mycolog.com/2114_Aspergillus_Penicillium.jpg WIKIPEDIJA