Anton Aškerc: MEJNIK.

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
Slavko Grum: DOGODEK V MESTU GOGI
Advertisements

SREČKOKOSOVEL ŽIVLJENJE IN DELA.
OTON ŽUPANČIČ.
France Prešeren in njegove pesmi
osupljiv in očarljiv pogled na stvarnost …
presenetljivo in očarljivo…
Razvijanje domoljubja s pomočjo kulturne dediščine
William Shakespeare Gabrovsek.
MANIFEST MOŠKIH (enkrat za vedno)
Spomladansko srečanje članov ŽPS
Dobri pastir in gostitelj
Bilo je nekega dne ... Nekoč je bil otok, na katerem so živela vsa čustva in vrednote človestva: Dobra volja, Žalost, Spoznanje ... Med njimi tudi Ljubezen.
Ivan cankar: podobe iz sanj
Franz Liszt Pianist Skladatelj
Anton Vovk Ožbe Juras.
F. Prešeren: Hčere svèt 1828 Tema Ideja pogovor med hčerjo in očetom
Vsi, ki ste žejni, vsi utrujeni, pridite k vodi, potopite srce v Mé.
BINKOŠTI homilija d. Ferruccio prevod bojanM.
KAJETAN KOVIČ Avtor Mačka Murija in plišastega medvedka Pikija Jakoba, ki je s svojim delom zaznamoval slovensko književnost druge polovice 20. stoletja.
HVALNICA BOŽJI LJUBEZNI
Prešernove ljubezni.
Ivan Cankar.
Simon Gregorčič: Človeka nikar!
Emile zola: beznica.
Ti pa, GOSPOD, prestoluješ na veke, Tvoj spomin je za vse rodove.
Gea Gračner Projektna naloga pri informatiki in zgodovini
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
Aleksander Sergejevič Puškin:
CVETJE V JESENI Ivan Tavčar Nataša Štefanac, prof.
Claude-Oscar Monet Francoski slikar Rodil 14. novembra 1840 v Parizu
Prežihov Voranc- Lovro Kuhar
Kako nastane zemljevid
Franz Schubert [ ].
Ljudska: GOR ČEZ JEZERO ( GOR ČEZ IZARO)
najbogatejša zbirka srednjeveške posvetne lirike s tristo petindvajsetimi besedili
Romantika na slovenskem
Federico Garcia Lorca: Vitezova pesem
Janko Kersnik
Češčenje sv. Blaža je med vernim ljudstvom zelo razširjeno
Friedrich Engels.
Jurij Vega Vipava, november 2007.
Johann Sebastian Bach Naredil: Mentor:.
30. Marec 1853, Zundert 29. Julij 1890, Auvers-Sur Oise
slovenska moderna ivan cankar
Simon jenko: Tilka.
NAPOLEON BONAPARTE 3/10-probie 7/1.
Katja Muc, 1.a Gimnazija Šiška, 2011
Tone Pavček “Na svetu si, da gledaš sonce. Na svetu si, da greš za soncem. Na svetu si, da sam si sonce in da s sveta odganjaš – sence.” - Tone Pavček.
Cynthia Voigt NOŽ V ŠKORNJU.
Anton Ingolič.
JOSIP JURČIČ: SOSEDOV SIN
ROMANA BERNI: Poredni dekleti
Prežihov Voranc Doberdob.
Janez Mušič (prešernoslovec)
Slavko Grum: DOGODEK V MESTU GOGI
Edmond Rostand: Cyrano de Bergerac
Edmond Rostand.
(JAKOB PETELIN GALLUS)
SELINUNT.
Vinko möderndorfer CESTA
Če zares poznaš Jezusa, potem je nemogoče, da tega ne bi želel deliti z drugimi Prosimo Gospoda, da ne bi izgubili te prenavljajoče mladosti, da ne bi.
Anton Martin Slomšek.
Giacomo puccini 8.A.
Felix Mendelssohn Bartholdy
Dragotin Kette: NA TRGU
A. S. Puškin PIKOVA DAMA.
 »Urno je prižigala vžigalico za vžigalico, ki so še ostale v sveženjčku, trudila se je zadržati babico; vžigalice so žarele s takim sijem, da je bilo.
Beseda življenja Maj 2010.
ŽIVLJENJE NA VRATIH HLADILNIKA
Zapis predstavitve:

Anton Aškerc: MEJNIK

Anton Aškerc Rodil se je 1856 v Globokem Obiskoval gimnazijo v Celju Mariborsko blagoslovje Bil je kaplan po štajerskih krajih

Zanimal se je za druge vere Veliko je potoval Leta 1898 se je sprl s cerkvijo se upokojil Do smrti (1912) vodil ljubljanski mestni arhiv

Ustvarjanje Obdobje med romantiko in realizmom Objavljal po letu 1880 Sodeloval pri ljubljanskem zvonu

Balade in romance (1890)- napad Antona Mahniča Lirske in epske poezije (1906) Pesniške zbrike, potopisi

Pisal je: - legende - parabole - romance - balade Snov: ljudsko izročilo, zgodovina, sodobno, kmečko življenje, orientalska mitologija, domolubje, ljubezen najbolj znane pesmi: cikel Stara pravda, Brodnik, Čaša nesmrtnosti, Mejnik, Godčeva balada, Kronanje v Zagrebu idr.

MEJNIK Sejm bil je živ. Prodal i on je Lahom tam par volóv. Zakasnil se je. V pozni, temni noči sam gre domov. "Hm, pravijo, da ni baš varno iti tod obsorej! Popotnike da včasi rado straši ob cesti tej. Pa bil je Martin svoje dni vojak vam, na straži stal, ponoči čul tam uro bíti vsako - pa bi se bal? Še pri Custozzi bal se nisem smrti, zrl ji v oči - pa tukaj mar ko dete bi trepêtal, če list šušti?!" ... Dospe do svoje hoste ... Čuj, iz teme: "Joj! kam bi dél?" "Kaj? - Kdo si božji? - Kam naj deneš, vprašaš? -I, kjer si vzel!" "Vzel sem med svojoj bil in tvojoj lastjo, mejnik le-tá, presádil ga skrivaj na last sem tvojo za sežnja dva! Oh, in sedáj, odkar moj duh odplaval na óni svet, nazaj ga nosim, kamen ta prekleti, pač sto že let! Oh, to teži!" Zabliska se: Po cesti pred njim sopeč pripognjen stopa sosed Vid, na rami mejnik noseč! ... Pa bil je Martin svoje dni vojak vam, in ni se bal ... Kako nocoj domov je prišel s sejma, pa le ni znal! A čudno prinesó mu vsi novico, ko sine svit: "Sinoč umrl je nagle smrti sosed, mejaš naš - Vid!"

BALADA- lirsko-epska pripoved, malo oseb,nadnaravne sile, temačna, napeta, dvogovor, 5 stopenjska zgradba Dogajanje je dvoumno: 1. Resničen dogodek (romantično) 2. Pijančev privid (realistično) Realistična balada

SLOG: - kratko, jedernato izražanje Izguba melodičnosti štajerske narečne oblike (svojoj, tvojoj) Besede v osnovnem pomenu Pripovedni načini: - tretjeosebna pripoved - monolog - dialog

MEJNIK 1.Sejm bil je živ. Prodal i on je Lahom tam par volóv. Zakasnil se je. V pozni, temni noči sam gre domov. 2."Hm, pravijo, da ni baš varno iti tod obsorej! Popotnike da včasi rado straši ob cesti tej. 3.Pa bil je Martin svoje dni vojak vam, na straži stal, ponoči čul tam uro bíti vsako - pa bi se bal? 4.Še pri Custozzi bal se nisem smrti, zrl ji v oči - pa tukaj mar ko dete bi trepêtal, če list šušti?!" ... 5.Dospe do svoje hoste ... Čuj, iz teme: "Joj! kam bi dél?" "Kaj? - Kdo si božji? - Kam naj deneš, vprašaš? -I, kjer si vzel!" 6."Vzel sem med svojoj bil in tvojoj lastjo, mejnik le-tá, presádil ga skrivaj na last sem tvojo za sežnja dva! 7.Oh, in sedáj, odkar moj duh odplaval na óni svet, nazaj ga nosim, kamen ta prekleti, pač sto že let! 8.Oh, to teži!" Zabliska se: Po cesti pred njim sopeč pripognjen stopa sosed Vid, na rami mejnik noseč! ... 9.Pa bil je Martin svoje dni vojak vam, in ni se bal ... Kako nocoj domov je prišel s sejma, pa le ni znal! 10.A čudno prinesó mu vsi novico, ko sine svit: "Sinoč umrl je nagle smrti sosed, mejaš naš - Vid!"

VIRI: http://www.s-sers.mb.edus.si/gradiva/w3/slo// 043_mejnik/04_obravnava.html http://www.dijaski.net/slovenscina/poezija.html http://sl.wikisource.org/wiki/Mejnik BERILO 2, Umetnost besede, učbenik za slovenščino-književnost v 2. letniku gimnazij in štiriletnih strokovnih šol