Aleksander Sergejevič Puškin:

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
SREČKOKOSOVEL ŽIVLJENJE IN DELA.
Advertisements

OTON ŽUPANČIČ.
IVO ANDRIĆ srbski književnik in diplomat
France Prešeren in njegove pesmi
POSVETNA GLASBA SREDNJEGA VEKA
Ivan cankar: podobe iz sanj
GLASBA V PRVI POLOVICI 20. STOLETJA
Franz Liszt Pianist Skladatelj
Anton Vovk Ožbe Juras.
F. Prešeren: Hčere svèt 1828 Tema Ideja pogovor med hčerjo in očetom
PABLO PICASSO.
Poročilo o delu in akcijski načrt za projekt Učenje učenja ŠC NM Srednja šola Metlika šolsko leto 2011/2012.
JOHANNES BRAHMS.
KAJETAN KOVIČ Avtor Mačka Murija in plišastega medvedka Pikija Jakoba, ki je s svojim delom zaznamoval slovensko književnost druge polovice 20. stoletja.
Criss Angel.
Prešernove ljubezni.
Dragotin Kette 19. januar 1876 – 26. april 1899.
Ivan Cankar.
Vasilij Vasiljevič Kandinski
Naredila: Profesorica:
JAKOB PETELIN GALLUS Učenec: Učiteljica:.
PREVZETNOST IN PRISTRANOST
NOVA ROMANTIKA, DEKADENCA, SIMBOLIZEM, IMPRESIONIZEM
Emile zola: beznica.
Glasba na prehodu v 20. stoletje
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
DNEVNIK ANE FRANK ( Het Achterhuis)
Deziderij Erazem Roterdamski
CVETJE V JESENI Ivan Tavčar Nataša Štefanac, prof.
Franz Schubert [ ].
Ljudska: GOR ČEZ JEZERO ( GOR ČEZ IZARO)
Iacobus gallus CARNIOLUS
najbogatejša zbirka srednjeveške posvetne lirike s tristo petindvajsetimi besedili
Romantika na slovenskem
Gospa Bovaryjeva (Gustave Flaubert: Madame bovary)
JURIJ DALMATIN Rodil se je leta 1547 v Krškem, njegov rod pa verjetno izhaja iz Dalmacije. Imenujemo ga tudi Trubarjev naslednik Do 18 leta se je šolal.
Peter Iljič Čajkovski.
Federico Garcia Lorca: Vitezova pesem
Kiparstvo Učenec: Učiteljica:.
Anton Aškerc: MEJNIK.
BAROK Slovenščina.
FRANZ LISZT Predmet: GVZ.
AVTOR : NEZVESTA ŽENA Federico Garcia Lorca.
EMMA BOVARY KRISTINA VILIČ & MIHA VALANT, 4Gb.
Johann Sebastian Bach Naredil: Mentor:.
Sofokles: Antigona.
OŠ. Livade ROBERT SCHUMANN.
Frederic chopin.
Tone Pavček “Na svetu si, da gledaš sonce. Na svetu si, da greš za soncem. Na svetu si, da sam si sonce in da s sveta odganjaš – sence.” - Tone Pavček.
Cynthia Voigt NOŽ V ŠKORNJU.
JOSIP JURČIČ: SOSEDOV SIN
Visoka pesem.
Edmond Rostand: Cyrano de Bergerac
Edmond Rostand.
(JAKOB PETELIN GALLUS)
FRANCE PREŠEREN ZDRAVLJICA.
ˇ Crni tulipan Alexsandre Dumas.
Vinko möderndorfer CESTA
JOHANNES BRAHMS Pripravila:.
Josip Broz-Tito Učiteljica: Učenec:.
PETER PAUL RUBENS najpomembnejši flamski slikar 17. stoletja.
Giacomo puccini 8.A.
Felix Mendelssohn Bartholdy
Dragotin Kette: NA TRGU
A. S. Puškin PIKOVA DAMA.
Muzikal Naredila: mentor:.
RENESANSA.
Kazalo Kazalo stran 1 Jakob Petelin Gallus stran 2
Beseda življenja Maj 2010.
ŽIVLJENJE NA VRATIH HLADILNIKA
Zapis predstavitve:

Aleksander Sergejevič Puškin: Jevgenij Onjegin

OBDOBJE ROMANTIKA Romantika je umetnostna smer v Evropi iz prve polovice 19. stoletja. Razvila se je iz predromantike konec 18.stol. Izražanje čustev Osrednja tema je bila narava V 1. polovici 19.stol. So skladatelji pisali intimno glasbo, v drugi polovici pa se je veliko romantičnih skladateljev opiralo na narodne glasbe. Ideje dobivali iz ljudskih in tradicionalnih pesmi medtem ko se je v drugi polovici 19. stoletja veliko romantičnih skladateljev opiralo na narodne glasbe Predstavnik France Prešeren

Aleksander Sergejevič Puškin Rodil se je leta 1799 v Moskvi. Rojen v plemiški družini. Pri 12 letih se je začel šolati na liceju v Carskem selu. Puškin leta 1815 objavil svojo prvo pesem v takratni ugledni literarni reviji. Leta 1820 so ga oblasti zaradi političnih pesmi izgnale iz ruske prestolnice. V tem času se je seznanil tudi z Byronovimi deli. Takrat se je začela romantična faza Puškinovega ustvarjanja, tam je pričel s pisanjem Onjegina. pisal vse 3 literarne vrste. osrednja osebnost ruske romantike. največji vpliv nanj sta imela Byron in Scott. čudaška smrt- umre v dvoboju, ko je branil ženino čast, to naj bi bila po mnenju nekaterih politična past

DELO: Jevgenij Onjegin KAKO JE NASTALO: Knjiga Jevgenij Onjegin je začela nastajati v romantični fazi Puškinovega ustvarjanja. To delo je roman v verzih. V tem delu je združil verz in prozo. Leta 1823 je Puškin o Onjeginu takole pisal svojemu prijatelju: ˝Ne pišem romana, temveč roman v verzih – hudičeva razlika!˝ Roman je pisal 7 let. Prvič je bil natisnjen leta 1833. Slovenski literaturi pa se delo prvič pojavilo leta 1967,ki ga je prevedel Mile Klopčič TEMA DELA: Ljubezenska

3. VSEBINA DELA : Govori o Jevgeniju Onjeginu, ki se je rodil v premožni družini. Ko mu je umrl oče, so njegovi upniki na vsak način hoteli dobiti dediščino. Onjegin je bil miren človek in se ni hotel prepirati, jim je vso dediščino prepustil. Po očetovi smrti umre stric od katerega podeduje tovarne,gozdove in pašnike. v soseščino pride pesnik Vladimir Lenski,pravo nasprotje Ogjenina. Spozna tudi njegovo zaročenko Olgo in njeno sestro Tatjano Tatjana se zaljubi v Onjegina in mu svojo ljubezen izpove v pismu Onjegin pa ji ljubezen ne vrača. Na praznovanju Tatjaninega goda Onjegin osvaja Olgo,zato ga Lenski pozove v dvoboj. Zmaga Onjegin, Čez nekaj časa sreča Tatjano na razkošni zabavi v visoki ruski družbi. Izve da je poročena z njegovim bratrancem. Onjegin spozna, da jo ljubi. Vendar je bilo prepozno, saj je bila Tatjana že poročena in zvesta svojemu možu.  V ospredju je duhovna podoba glavnega junaka, Jevgenija Onjegina Ta preživlja noči tako, da se udeležuje zabav, dneve pa prespi. Sčasoma ga začne tako življenje dolgočasiti. Onjeginu ni več obstanka, zato razočaran blodi po svetu.

4. ZUNANJA ZGRADBA: kitica ima 14 verzov verzi so rimani Verzni in tudi kitični prestopi. 9 zložni jamb = onjeginska kitica (4jambi+1 nepoudarjen zlog) avtor menjava pripovedno perspektivo in sicer prvoosebnega in vsevednega pripovedovalca romanu je na koncu dodan obsežen komentar, zaradi števila arhaizmov in nastopajočih resničnih oseb (omenil je preko 100 umetnikov tistega časa), zato romanu rečemo tudi enciklopedija ruskega življenja.

LITERARNI POJMI Roman: Roman v verzih: Poezija: Proza : je epska ali pripovedna literarna zvrst/vrsta, napisan je lahko v poeziji ali prozi. Roman v verzih: Tak tip romana je bil značilen v romantiki oz. predromantiki. Pripovedovalec v njem nastopa tudi kot lirski subjekt. Poezija: pesništvo, literarno ustvarjanje v vezani besedi. ekspresiven izraz za čustvenost, lepoto ali užitek. Proza : je izrazna oblika v besedni komunikaciji, za katero je za razliko od poezije značilno besedilo v nevezani besedi in katere osnovna enota je stavek.  

VIRI ttp://www.google.si/#hl=sl&tbo=d&sclient=psy-ab&q=onjegin+jevgenij+obnova&oq=ONJEGI&gs_l=serp.1.2.0l4.2339.7619.0.10106.10.8.0.1.1.1.777.2098.0j3j0j1j0j1j1.6.0...0.0...1c.1.-B3U5DC89cI&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=e5fec0c26221a7fd&bpcl=38897761&biw=1280&bih=874 http://sl.wikipedia.org/wiki/Jevgenij_Onjegin http://sl.wikipedia.org/wiki/Romantika Stezice do besedne umetnosti 2 Branja 2