Vpliv alkohola in drugih mamil na delovanje živčevja

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
MOJIH 5 ČUTOV Klavdija Štrancar.
Advertisements

PREDMET: Varno in zdravo okolje
PREVENTIVNI UKREPI PRI ZASTRUPITVAH
EVTANAZIJA IN IZOBRAŽEVANJE ZDRAVNIKOV
SKRB ZA VARNOST NA DELOVNEM MESTU
Sestavila Nina Rijavec Ternovec, prof.
1. JEDILNI LIST ZA ČLOVEKA
Mentor: Prof.dr. Miha Žargi, dr.med.
UČINKI SONCA.
MKB 10 ali ICD 10 F1X.Y F1(psihoaktivna snov).(klinično stanje)
Gimnazija Ljubljana šiška
Bolezni živčevja in stres
Desa muck: blazno resno zadeti
BOLEZNI, POŠKODBE DIHAL, ZADUŠITEV IN OŽIVLJANJE
AIDS IZDELALA: ŠOLSKO LETO:.
SLADKORNA BOLEZEN (diabetis mellitus)
DROGE.
KAVA.
ŠC PET SREDNJA ŠOLA POŠTE EKONOMIJE IN TELEKOMUNIKACIJE
Naslov diplomske, seminarske … naloge
Vitamin B12.
Zasvojenost z raČunalnikom
ZLORABA ALKOHOLA IN CIGARET (VPLIV NA ŽIVČEVJE IN OSTALE ORGANE)
Bolezni v afriki.
VPLIV RAČUNALNIŠKIH IGER NA AGRESIVNOST
Kamilica Biologija.
VPLIV ALKOHOLA NA ORGANIZEM
Mladi in kajenje.
Voda po kemijsko Voda ali sistematično oksidan je kemijska spojina in polarna molekula, pri standardnih pogojih tekočina s kemijsko molekulsko formulo.
SPLAV.
DROGE.
ONESNAŽEVANJE ZRAKA LETALSKI PROMET.
BORELIOZA.
Herpes simplex.
PLESEN BIOLOGIJA- PLESEN.
Desa muck: blazno resno zadeti
DROGE.
? RAK ?.
Dijakinja: Mentorica:
KAMPILOBAKTERIOZA Campylobacter jejuni.
ZAŠČITA PRED PROGRAMSKIMI VSILJIVCI
Kako in zakaj? Pridi pa ti pokažem!
BIPOLARNA MOTNJA.
IMUNOST in Imunski sistem.
MARIHUANA legalizirati ali prepovedati
Diabetes mellitus ali sladkorna bolezen
Psihoanaliza.
POSLEDICE NEZADOSTNE PREHRANE
MORFIN.
STRUPI in PLESNI.
DINOZAVRI Predmet: Biologija.
Projektna naloga pri predmetu geografija
BOJ PROTI ZASVOJENOSTI (heroin)
ČAS TELEVIZIJE.
ODVISNOST.
OKUŽBE KOŽE VIRUSNE OKUŽBE KOŽE.
KemijskO in biološkO orožjE
Obolenja in poškodbe dihal
DROGE.
BOLEZNI ZARADI POMANJKANJA HRANILNIH SNOVI
GLAVNO SKLADIŠČE ENERGIJE
BIOTSKA RAZNOVRSTNOST V MEDIJIH
DROGE.
KROMPIR Srednja šola za gostinstvo in turizem Ljubljana
VETRNE ELEKTRARNE RAČUNALNIŠKA PREDSTAVITEV
Kaj je stres? Stres je pojem iz psihologije, beseda je bila prvič uvedena že v 17. stol Nanaša se na posledice ne zmožnosti organizma.
STRES IN DEPRESIJA.
NOŽNE PROTEZE.
GLAVNI VZROKI ONESNAŽEVANJA
Bolezni kože Naredila:.
Zapis predstavitve:

Vpliv alkohola in drugih mamil na delovanje živčevja Predmet: Biologija 1.

Kazalo 1................ Naslovnica 2................ Kazalo 3................ Uvod 4................ Alkohol 5................ Droge/mamila 6................ Amfetamini 7................ Nikotin 8................ Kanabis 9................ Heroin 10............... Kokain 11............... Statistika 12............... Zaključek 13............... Viri 2.

Uvod Danes vam bom predstavil posledice uživanja drog in alkohola, posebej kako vplivata na živčevje. Alkohola dostikrat ne jemljemo kot drogo, predvsem zato, ker je marsikje po svetu tako vpleten v vsakdanje življenje. Vendar je droga in redno prekomerno pitje je postalo resen problem mnogih modernih družb. 3.

Alkohol Alkohol deluje na prenašalne sisteme v možganih tako, da zmanjša stimulatorno* živčno aktivnost in poveča inhibitorno*. Učinkovanje alkohola se stopnjuje od prvega kozarca, ki povzroči dobro voljo in sproščenost, nadaljnje uživanje pa vodi do zaspanosti in izgube zavesti. Inhibirati: zavirati, zadrževati Stimulirati: povzročati, da postane kdo (bolj) delaven 4.

http://www.youtube.com/watch?v=AlKXBt4b7sM Droge/mamila 5. Mamilo je snov, ki vpliva na spremembo počutja, vedenja in mišljenja. Včasih se ljudje ne zavedajo, da tudi s pitjem alkohola, kave ali kajenjem tobaka uživajo drogo. Med uživalci drog, ki si drogo vbrizgavajo se pojavijo okužbe z virusom HIV, med njimi pa je še bolj razširjen hepatitis C.

Amfetamini Amfetamini so sintetične snovi, med katere spadajo tudi: -deksedrin -speed -ekstazi. Te snovi povzročijo: -sproščanje dveh prenašalcev v osrednjem živčevju -budnost in izrazit občutek ugodja -dobro počutje -pojavijo se prividi (halucinacije). 6.

Nikotin Nikotin je aktivna snov v vseh tobačnih izdelkih. Stimulira fiziološke mehanizme, odgovorne za budnost. Dolgotrajna izpostavljenost dihal tobačnemu dimu lahko povzroči pljučnega raka ter druge bolezni dihal, srca in ožilja. 7.

Kanabis (marihuana) Kanabis je ime rastline, katere posušene liste, stebla, semena in cvetove poznamo tudi kot marihuano. Kanabis je, če se ga pravilno uporablja, zelo učinkovito in varno zdravilo. Je pa tudi strup, ki deluje sproščajoče, izboljša počutje ter povzroča sanjam podobno stanje, ko drugače zaznavamo zvoke, barve in čas. 8.

Heroin Heroin je sintetični derivat morfina, zdravila rastlinskega izvora. V osrednjem živčevju heroin učinkuje na živčne celice, ki za prenašalce uporabljajo endorfine. Ta sistem je pomemben za nadziranje bolečine. Snovi, ki delujejo tako kot endorfini, so zelo učinkovita protibolečinska zdravila. Heroin se vbrizga v žilo ali pokadi. Zaužit povzroči takojšen občutek ugodja. Heroin je zelo nevarno mamilo, saj že nekoliko zvečan odmerek lahko povzroči smrt (zavira nadzor dihanja). Heroin je uničil že veliko življenj. 9.

Kokain Kokain je še ena snov rastlinskega izvora, ki povzroči zelo močne občutke ugodja ter deluje psihostimulativno. Kokain deluje podobno kot amfetamini. Uživa se v obliki snifanja, kajenja in vbrizgavanja.Tako kot heroin, je tudi kokain zelo nevarno mamilo. Posamezniki, ki uživajo kokain, sploh pa če ga kadijo (crack), hitro postanejo nasilni. Povečan odmerek je lahko usoden. 10.

Statistika Kanabis= marihuana Pri 16. letu je 23% mladostnikov rednih kadilcev, 26% jih je že poskusilo marihuano, 7% hlape, 7% pomirjevala, več kot 3% LSD in ekstazi, okrog 2% pa ostale prepovedane droge. 11.

Moje mnenje je, da bi se droge morale prepovedati, saj dandanes umira preveč ljudi, posebej mladih. Upam da ste uživali v predstavitvi in se naučili nekaj novega. Zaključek

Viri http://www.braincampaign.org/Common/Docs/Files/2785/slovchap4.pdf http://www.mislizglavo.si/index.php/mode=MoreContent/menuid=16 http://sl.wikipedia.org/wiki/Alkohol http://sl.wikipedia.org/wiki/Mamilo https://www.google.si/imghp?hl=sl&tab=wi http://www.dijaski.net// 13.