Alkohol.

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
Lastnosti kisika in reakcije z drugimi elementi
Advertisements

ŽIVA BITJA IZMENJUJEJO SNOVI Z OKOLICO IN JIH SPREMINJAJO
Ad MIKROBIOLOŠKA STABILNOST DEJAVNIKI, KI VPLIVAJO NA UČINKOVITOST
1. JEDILNI LIST ZA ČLOVEKA
Načini obratovanja bioreaktorjev
UTEKOČINJENJE LESA MEHANIZEM UTEKOČINJENJA in tehnologija izdelave
Glive Meta Tušar.
POPELJITE SVOJ POSEL NA VIŠJO RAVEN !.
ESTRI.
“Nobenih kač nisem videl, on pa je rekel, da mu lezejo po nogah; potem je poskočil in zavpil, da ga je ena pičila v lice. Še nikoli nisem videl tako podivjanega.
BLAGO.
RADIOAKTIVNI ODPADKI Radioaktivni odpadki so snovi, katerih uporaba ni več možna ali smiselna Radioaktivni odpadki lahko nastanejo v različnih agregatnih.
Maščobe v prehrani.
Novinarska konferenca 31. avgust 2010
ŽLAHTNI PLINI.
Kavčuk.
Avtor: Mentor: Razred:
Vpliv alkohola in drugih mamil na delovanje živčevja
ŽELEZO, JEKLO IN RJAVENJE
NOSEČNOST.
KAVA.
LED DIODE.
AMINI.
Kemijska industrija.
Silicij Simbol Si vrstno število 14 relativna atomska masa 28,0855.
ELEKTROLIZA – PRIDOBIVANJE ALUMINIJA
KEMIJSKO RAVNOTEŽJE.
Alkohol kot gorivo.
ALKOHOLI.
Dejan Zver, direktor trženja Gorenje Surovina d.o.o.
ZLORABA ALKOHOLA IN CIGARET (VPLIV NA ŽIVČEVJE IN OSTALE ORGANE)
KRATKOVIDNOST IN DALJNOVIDNOST
Kemija.
VITAIN E IN F.
Fotografiranje hrane Predmet: Tipografija in reprodukcija.
FERMENTACIJA.
POGOSTE SPOJINE ALKALIJSKIH ELEMENTOV
NASTANEK ATP.
ONESNAŽEVANJE VODA.
NAJPOMEMBNEJŠE KARBOKSILNE KISLINE
ŽLAHTNI PLINI PREDMET:Kemija.
ONESNAŽEVANJE ZRAKA LETALSKI PROMET.
LOČEVANJE ODPADKOV IN SKRB ZA OKOLJE
Brazilija Federativna republika Brazilija
PLESEN BIOLOGIJA- PLESEN.
NATRIJ PRIPRAVILA:.
Kako in zakaj? Pridi pa ti pokažem!
AMINI.
Katja Muc, 1.a Gimnazija Šiška, 2011
SAHAROZA.
KISIK.
ABSINT.
ŽIVLJENJE LJUDI V ŠPANIJI
ZGODOVINA PIVOVARNE UNION
Ločevanje odpadkov.
AMINOKISLINE.
KAJ SO JEDLI RIMLJANI?.
Uradno ime: Kraljevina Španija Glavno mesto: Madrid
STRUPI in PLESNI.
Učinek tople grede.
ODVISNOST.
Avtor: Mentor: Razred:
DROGE.
GLAVNO SKLADIŠČE ENERGIJE
RAST ZOB IN HIGIENA USTNE VOTLINE
DROGE.
VETRNE ELEKTRARNE RAČUNALNIŠKA PREDSTAVITEV
Predstavitev Amazonskega
Vulkani Severna Evropa.
NASTANEK KRUHA V INDUSTRIJI
Zapis predstavitve:

Alkohol

Alkoholne pijače Med alkoholne pijače prištevamo vina, piva in žgane pijače Vina se fermentirajo iz sadežev ali jagod (največkrat grozdja) Piva se fermentirajo iz žitaric (zatem ko se škrob pretvori v sladkor) Žgane pijače se destilirajo iz vin in piv

Sestava in pridobivanje Alkohol v teh pijačah je etilni alkohol ali etanol (CH3CH2OH) Poleg etanola so v alkoholnih pijačah tudi drugi alkoholi kot npr. amil-, butil-, propil- in metilni alkohol, kisline, aldehidi, estri, ketoni, fenoli in tanini Vendar je glavna sestavina, ki karakterizira alkoholne pijače, etilni alkohol poleg organskih so prisotne tudi mnoge anorganske snovi, vključno z vitamini in minerali.

Kombinacije teh snovi se spreminjajo od pijače do pijače (33mg/l - vodka, 500mg/l - viski, ipd.) in vplivajo na okus, aromo in barvo pijač Nekatere imajo hranljive ali zdravilne učinke. Odstotek alkohola v pivih se razteza od 2%, v nekaterih blagih skandinavskih vrstah, do 8% v močnejših. V naravnih vinih od 8 do 14%, vermutih in aperitivnih vinih 18% in v desertnih, sladkih vinih od 20 do 21%.

Ker se s postopkom fermentacije doseže najvišja koncentracija alkohola 14%, se v pijače z višjim odstotkom alkohola le-ta dodaja umetno Žgane pijače (vodka, gin, viski, rum, brandi in liker) navadno vsebujejo od 40 do 50% alkohola

TEHNOLOGIJA PREDELAVE SLIV V ŽGANJE 1.OBIRANJE SLIV 2.MLETJE, GNETENJE, STISKANJE IN ODSTRANJEVANJE KOŠČIC 3.ALKOHOLNO VRENJE 4.DESTILACIJA PREVRETE DROZGE 5.LEŽANJE, ZORENJE