Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

ZGODOVINA PIVOVARNE UNION

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "ZGODOVINA PIVOVARNE UNION"— Zapis predstavitve:

1 ZGODOVINA PIVOVARNE UNION
Predmet: Strežba

2 ZAČETKI PIVOVARNE Pivovarna Union je bila ustanovljena leta 1864 kot majhno družinsko podjetje, ustanovila sta jo Ivan in Peter Kosler pod imenom Pivovarna Kosler. Zaradi povečevanja prodaje in velikega potencialnega trga Avstro-Ogrske, sta brata Kosler leta 1909, ob pomoči kreditnega zavoda za trgovino in industrijo na Dunaju, ustanovila Delniško družbo Pivovarne Union, ki je poleg Pivovarne Kosler združevala še pivovarne Reininghaus A.G. in Puntigam iz Gradca in Goss pri Leobnu.

3 PRIKLJUČITVE PIVOVARN
Med letoma 1910 in 1926 je Pivovarna Union prevzela več manjših slovenskih pivovarn. Leta 1910 ljubljanski pivovarni Auer in Perless, Leta 1911 pivovarno Perless iz Kočevja, Leta 1912 pivovarno Šmidt iz Škofje Loke, Leta 1916 pivovarni Mayr iz Kranja in Zimmerman iz Lesc, Leta 1917 pivovarno Stare iz Mengeša, Leta 1918 pivovarno Frählich iz Vrhnike, Leta 1924 Pivovarno Laško, Leta 1926 pivovarno Thomas Gätz v Mariboru. Vse prevzete pivovarne so nehale samostojno proizvajati pivo, zato je ostala samo Pivovarna Union edina pivovarna v Dravski banovini.

4 MED IN PO VOJNI Kljub težavam zaradi druge svetovne vojne, ko je bil del opreme in tovornjakov uničenih, je leta 1945 pivovarna proizvedla hl piva. Leta 1946 je bilo podjetje nacionalizirano. Ustanovljeno je bilo družbeno podjetje Pivovarna Union. Po drugi svetovni vojni sta ob Unionu v Sloveniji delovali še pivovarni Laško in Talis v Mariboru. 1965 prvi izvoz v Italijo. Leta 1967 so lesene zaboje za pivo nadomestili s plastičnimi zaboji rumene barve. Leta 1971 je kot prva pivovarna v Sloveniji imenovala Euro steklenico.  Leta 1978 je bila zgrajena nova, za tisti čas sodobna polnilnica piva. Leta 1986 pa so odprli novo računalniško vodeno varilnico.

5 PIVOVARSKI MUZEJ Leta 1987 so odprli Pivovarski muzej – v Sloveniji prvega s to tematiko in hkrati enega največjih v Evropi. Muzej je urejen na podstrešju spomeniško zaščitene opuščene sladarne. Stavba, ki stoji na tovarniškem dvorišču oziroma na križišču Ruske in Celovške ceste, je prepoznavna po dveh značilnih dimnikih.

6 PROIZVODI PIVA: Svetla piva: Union, Pils, Smile, Tivoli.
Temno pivo Črni Baron. Brezalkoholno pivo Uni. Pivo z okusom limone, grenivke in rdeče pomaranče Radler.

7 BREZALKOHOLNE PIJAČE SOLA:
Sola Oranžada, Sola Cola Ledeni čaji Sola; okusi: breskve, mešanice jabolka, ameriške brusnice in limone in lahki ledeni čaj z okusom breskve Multi sola, Multi sola ACE Sola Isosport Sola Orange, Sola Yellow, Sola Red

8 NARAVNE VODE: Zala Za lemon Za life Za harmony Za symphony Za fantasy


Prenesi ppt "ZGODOVINA PIVOVARNE UNION"

Podobne predstavitve


Oglasi od Google