2. Industrijska revolucija

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
Preberite te nasvete, če želite izvedeti, kako: 1 Prilagodite logotip
Advertisements

Hitrostni rekordi Žan Susman 8.b.
Nejc Trnovšek M2C Mentorica: Brigita Renner
~Žarnica ~Telefon ~Svetovni splet
Interdisciplinarni doktorski študijski program VARSTVO OKOLJA
ROBERT SCHUMANN.
Odkril penicilin (antibiotik proti vnetju)
UČINKI SONCA.
Jean-Baptiste de Lamarck
SOCIALNA DRŽAVA IN DRŽAVA BLAGINJE & POMEN IN VLOGA NACIONALNE DRŽAVE
RADIOAKTIVNI ODPADKI Radioaktivni odpadki so snovi, katerih uporaba ni več možna ali smiselna Radioaktivni odpadki lahko nastanejo v različnih agregatnih.
CHARLES DARWIN.
OSNOVNI POJMI O VESOLJU
ŽLAHTNI PLINI.
MAGNETI.
Nikola Tesla (1856–1943) :D.
INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA
Pripravil: KUBA.
Izdelal: Razred: Mentorica: Predmet:
LETALSTVO.
KEMIJA.
ELEKTROMOTORJI 1.
Orožja v prvi svetovni vojni
ELEKTRARNE.
Imunski odgovor proti bakteriji Helicobacter pylori
Hitrostni rekordi.
~Žarnica ~Telefon ~Svetovni splet
SUPERPREVODNOST.
Sonce.
ZDA Združene države Amerike
ONESNAŽEVANJE VODA.
KOVINE.
Robert Hooke.
SVINČEV AKUMULATOR.
Merkur in Venera.
ŠOLSKI CENTER PTUJ Poklicna in tehniška Elektro šola
Fotograf.
Vplivi na rast populacije
KAMPILOBAKTERIOZA Campylobacter jejuni.
2 INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA
VESOLJE.
Slikovna predstavitev
Halogeni elementi in žlahtni plini
JEDRSKA MEGNETNA RESONANCA (NMR)
CHARLES DARWIN.
Nacizem in fašizem.
Psihoanaliza.
NOVOSTI INDUSTRIJSKE REVOLUCIJE V 2.POLOVICI 19.St.
STRUPI in PLESNI.
Nemški inženir in konstruktor
Učinek tople grede.
GALVANSKI ČLENI SKOZI ZGODOVINO
Obolenja in poškodbe dihal
FRANCIJA.
Antoine Laurent de Lavoisier
ZEMLJA - NASTANEK 1. Oblak poln zvezd.
VZROKI ZA SVETOVNO GOSPODARSKO KRIZO
ANTOINE LAVOISIER.
SONČNA ENERGIJA.
Avtor: Mentorica: Šolsko leto 2011/2012
HUMPHRY DAVY 1778 – 1829.
VETRNE ELEKTRARNE RAČUNALNIŠKA PREDSTAVITEV
Znanost po 2. svetovni vojni
NIKOLA TESLA                               .
Utopični socialsti.
ZGODOVINSKI RAZVOJ VEKTORJEV
Zdravljenje in kozmetika skozi čas
NASTANEK KRUHA V INDUSTRIJI
Zgodovina razvoja nosilcev zvoka
ZGODOVINSKI ČASOVNI TRAK
Zapis predstavitve:

2. Industrijska revolucija 1848 - 1905

Prvi začetki Novi viri Elektrika Nafta in plin

Izumi Izumi so se pojavili v kemiji, biolgiji, avtomobilski industriji, vsakdanjem življenju, letalstvu, medicini, fiziki ...

Odkritja v biologiji Louis Pasteur – francoski kemik in mikrobiolog (pasterizacija,razvil cepivo proti steklini) Robert Koch – nemški zdravnik in mikrobiolog (odkril je povzročitelja tuberkuloze, kolere in antraksa) Joseph Lister – britanski kirurg (domneval je, da so bakterije povzročitelji smrti bolnikov po operacijah,uvedel je uporabljanje antiseptika) Charles Darwin – angleški naravoslovec (razvozlal je nastanek in pestrost živega sveta,postavil je temeljni nauk o evoluciji, ta pa temelji na naravnem izboru)

Nova znanstvena odkritja v medicini V 18. stoletju so začeli z novimi metodami : Opazovanjem in preizkušanjem Pomemben napredek v medicini je bil : Odkritje mikrobov Odkritje antibiotika (Alexander Fleming) Rentgen (Wlihelm Konrad Röntgen) Vzroke in zdravila za številne bolezni so poleg zdravnikov iskali tudi biologi, kemiki in bakteriologi Louis Pasteur je leta 1881 izdelal cepivo proti vraničnemu prisadu, 4 leta kasneje pa je uspešno zdravil steklino

Nova znanstvena odkritja v medicini Mikrobi Alexander Fleming Wlihelm Konrad Röntgen in roka njegove žene

Temelje kemije je postavil Antoine Lavoisier Kemija Temelje kemije je postavil Antoine Lavoisier Kemika Dmitrij Ivanovič Mendeljejev in Lothar Meyer sta sočasno in neodvisno drug od drugega uredila do tedaj poznane elemente v preglednico. Danes uporabljamo Moseley-jev periodni sistem, ki ga je sestavil Henry Moseley. Zakonca Curie sta odkrila radiaktivno sevanje (žarki gama) in njegov izvor (radij,polonij) Alfred Nobel : zanimal se je za nitroglicerin, ki mu je dodal kremenovo prst in tako dobil močno razstrelivo – dinamit.

Fizika Fiziki so odkrili elektromagnetno indukcijo in valovanje ter elektolizo. S tem so postavili temelje elektrotehnike. Na tej podlagi so izdelali elektro motor, dinamo, električno lokomotivo, parne in nato vodne elektrarne. Nikola Tesla je s transformatorjem omogočil prenos elektrike na večja razdalje in odkril trofazni elektro motor. Povsem nova veja fizike in kemije – atomistika se je razvila z odkritjem sevanja urana, radioaktivnosti, radija, polonija, strukture atoma in relativnostne teorije. Thomas Edison se je ukvarjal z elektriko.Leta 1870 je izdelal električni generator.

Kamera in razvoj filma Brata Louis in Auguste Lumiere sta izumila 1. kamero. Leta 1895 sta v Parizu predstavila film Prihod vlaka na postajo. V ZDA so 1. film z naslovom Veliki rop na vlaku posneli leta 1903 Začetni filmi so bili nemi in črno beli. Talentirani so dobili službo.

V začetku 20. stoletja se je začela doba motornega letalstva Letalstvo V sredini 19. stol. So izdelali zrakoplov na lastni pogon, ki so ga polnili s helijem ali vodikom. Imenovali so se cepelini, po njihovem izdelovalcu Zeppelin-u. V začetku 20. stoletja se je začela doba motornega letalstva Brata Wilbur in Orville Wright sta leta 1903 poletela s prvim motornim letalom.

Posledice industrializacije Množična izdelava predmetov Rast prebivalstva v mestih Novi družbeni razredi – buržoazija in razred tovarniških delavcev Poljedelstvo izgubi svoj pomen Vir bogastva ni več zemlja, temveč trgovina in industrija Stroji se uporabljajo za obdelovanje zemlje in zamenjajo ljudi Pojavijo se novi revolucionarni idejni tokovi – socializem, ki predlaga novo družbeno in državno organiziranost, ki temelji na odpravi neenakosti med ljudmi