Dragotin Kette: NA TRGU

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
Slavko Grum: DOGODEK V MESTU GOGI
Advertisements

SREČKOKOSOVEL ŽIVLJENJE IN DELA.
EMIL NOLDE – AKVAREL „Vsaka barva v sebi nosi dušo, ki me naredi srečnega, ali pa me odbija, in ki deluje kot stimulans.“
D O M I N I K S M O L E 1986 prejel Prešernovo nagrado
OTON ŽUPANČIČ.
IVO ANDRIĆ srbski književnik in diplomat
France Prešeren in njegove pesmi
ČRNI DEČEK Dane Zajc.
Predstavitev priporočene izbrane literature
Milan Jesih Pesnik, dramatik, prevajalec.
POSTMODERNIZEM V PESMI ZIMA
William Shakespeare Gabrovsek.
Ivan cankar: podobe iz sanj
GLASBA V PRVI POLOVICI 20. STOLETJA
VLADO KRESLIN.
F. Prešeren: Hčere svèt 1828 Tema Ideja pogovor med hčerjo in očetom
Krfska deklaracija.
Milan Dekleva.
IMPReSIONIZEM v slikarstvu
MATEJ STERNEN ( ).
KAJETAN KOVIČ Avtor Mačka Murija in plišastega medvedka Pikija Jakoba, ki je s svojim delom zaznamoval slovensko književnost druge polovice 20. stoletja.
Prešernove ljubezni.
Dragotin Kette 19. januar 1876 – 26. april 1899.
Ivan Cankar.
Simon Gregorčič: Človeka nikar!
William Shakespeare.
GRAVITACIJSKI ZAKON.
MODERNA.
BUDIZEM.
NOVA ROMANTIKA, DEKADENCA, SIMBOLIZEM, IMPRESIONIZEM
Peter Iljič Čajkovski.
Emile zola: beznica.
Glasba na prehodu v 20. stoletje
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
Aleksander Sergejevič Puškin:
CVETJE V JESENI Ivan Tavčar Nataša Štefanac, prof.
Prežihov Voranc- Lovro Kuhar
Franz Schubert [ ].
Ljudska: GOR ČEZ JEZERO ( GOR ČEZ IZARO)
OTON ŽUPANČIČ
Iacobus gallus CARNIOLUS
najbogatejša zbirka srednjeveške posvetne lirike s tristo petindvajsetimi besedili
Romantika na slovenskem
Gospa Bovaryjeva (Gustave Flaubert: Madame bovary)
Federico Garcia Lorca: Vitezova pesem
Janko Kersnik
Anton Aškerc: MEJNIK.
Jurij Vega Vipava, november 2007.
EMMA BOVARY KRISTINA VILIČ & MIHA VALANT, 4Gb.
Ekspresionizem.
Pop-art in Warhol.
slovenska moderna ivan cankar
Sofokles: Antigona.
OŠ. Livade ROBERT SCHUMANN.
Tone Pavček “Na svetu si, da gledaš sonce. Na svetu si, da greš za soncem. Na svetu si, da sam si sonce in da s sveta odganjaš – sence.” - Tone Pavček.
VELIKA IN MALA ZAČETNICA
Anton Ingolič.
ROBERT NESTA MARLEY.
Prestopiti Rubikon in Kocka je padla
Slavko Grum: DOGODEK V MESTU GOGI
Edmond Rostand: Cyrano de Bergerac
Edmond Rostand.
Impresionizem v glasbi
FRANCE PREŠEREN ZDRAVLJICA.
LOČILA.
Vinko möderndorfer CESTA
Josip Broz-Tito Učiteljica: Učenec:.
VALENTIN VODNIK.
 »Urno je prižigala vžigalico za vžigalico, ki so še ostale v sveženjčku, trudila se je zadržati babico; vžigalice so žarele s takim sijem, da je bilo.
Zapis predstavitve:

Dragotin Kette: NA TRGU

Noč trudna molči, nezamudna beži črez mestni trg luna sanjava. Vse v mraku mirnó, na vodnjaku samó tih vetrc z vodoj poigrava. Vodice šumé in rosice pršé brez konca v broneno kotanjo; brezdanj je ta vir, šepetanje, nemir brezkončna, kot misli so nanjo. Pa blizi ni cest, ah, v Elizij do zvezd ne morete kaplje šumeče. I n smele željé do Angéle mojé hitite zaman hrepeneče . čez mestni trg luna sanjava, ki ruši pokoj moji duši nocoj, brezskrbno pa deklica spava.

NA TRGU SLOG: impresionistični; - stapljanje zvočnih SNOV: učinkov (vtis šumenja vode z glasovi) - poosebitve, inverzije (obrnjen besedni red) SNOV: Novomeško okolje avtobiografkost lirski subjekt OBLIKA, TON PESMI: likovna pesem Iz 4 enakih kitic, sestavljenih iz 10 verzov MOTIVI: podokniški: (impresionistično obdelan romantičen motiv) ljubezenski motiv neuslišana ljubezen NA TRGU PODOKNICA VERZ: svobodni; različne dolžine verzov pogosti verzni prestopi ponavljanje ritmičnih enot v kiticah pogoste rime spevnost Izvirna kompozicija: dvodelne kitice s ponavljajočim se ritmičnim valovanjem prehaja od impresije k izpovedovanju ljubezenskega nemira TEMA: ljubezensko hrepenenje

DRAGOTIN KETTE, življenje: Rodil se je 19. januarja 1876 v Premu pri Ilirski Bistrici. Že zelo mlad je izgubil starše. Osnovno šolo je obiskoval v Zagorju in v Ljubljani, kamor se je jeseni 1888. leta tudi vpisal na gimnazijo. Bil je član literarnega društva Zadruga. Zadnja razreda gimnazije je obiskoval v Novem mestu. in ju tudi uspešno zaključil. V Novem mestu se je zaljubil v Angelo Smolovo. Po končani gimnaziji je moral v Trst na služenje vojaškega roka, kjer je zbolel za jetiko. 26. aprila 1899 je zaradi jetike umrl, star komaj 23 let.

KETTEJEVE LITERARNE SMERI: IMPRESIONIZEM, SIMBOLIZEM, NOVA ROMANTIKA MOTIVI: preprosti ljubezenski, neuslišana ljubezen, bivanjski

KETTEJEVA PESNIŠKA POT: Od preprostih, hudomušnih, ljubezenskih, vedrih, vitalističnih pesmi, do romantičnih motivov neuslišane ljubezni z izrazitim impersionističnim slogom z zvočnimi motivi. Tipična ljubezenska lirika, občutki osamljenosti, življenjske melanholije ( otožnost, depresija ), cikli ljubezenskih sonetov, odmik od klasično Prešernovih sonetov prehaja v bivanjsko temo ( ljubezenska pomiritev, praznino mu zapolne narava, veliko mesto, morje, vesolje, ... ) Bivanjska tematika ( od krščanstva do panteizma ) Pripovedne pesmi je pisal od začetka ( balade, romance ), prevladujejo tipični kmečki motivi.

KETTEJEVA DELA: NAJBOLJ ZNANA: Jagned (lirska poezija), Na trgu, Pijanec, Na otčevem grobu ČRTICE ali OKVIRNE NOVELE: Ob smrti očetovi, Ob Savi, Sončnik in dežnik, Zimska romanca. MLADINSKA DELA : Šivilja in škarjice Legenda o skopulji z nogavico Čebelica in čmrlj Metuljček Muha in pajek Vrabec in lastovka Srna in orel Mravlji Mačka in miška Deček in cvet Petelin in kokoš leta 1900 je Anton Aškerc objavil zbirko Kettejevih del pod naslovom Poezije.

MODERNA: ZNAČILNOSTI: SIMBOLIZEM (upor proti realizmu, skrivni pomen v človeški notranjosti) IMPRESIONIZEM (trenutni vtis, zvočnost) DEKANDENCA (odpor,zaničevanje, moralna pokvarjenost) z drugo besedo jo imenujemo NOVA ROMANTIKA PESMI : so v svobodnem verzu, svobodnih oblik PROZA : so manj razumljiva dela, zvočni učinki besed, barvitost glasovnega slikanja DRUŽBENI OKVIR: meščanstvo in kapitalizem POMEN: dosežen vrh v prozi, dramatiki in poeziji (Cankar in Župančič) ČAS: 1899 (izid Cankarjeve pesniške zbirke Erotika, Zupančičeve Čaša opojnosti) do 1918 (konec 1. svetovne vojne; Cankarjeva smrt)

PREDSTAVNIKI: IVAN CANKAR JOSIP MURN DRAGOTIN KETTE OTON ŽUPANČIČ

KONEC