SEVERNA EVROPA.

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
Luka Sagadin 7.r. Republika SRBIJA.
Advertisements

City Navigator® Evropa NT Verzija
SOCIALNA DRŽAVA IN DRŽAVA BLAGINJE & POMEN IN VLOGA NACIONALNE DRŽAVE
TUNIZIJA.
United Kingdom Velika Britanija.
Kraljevina Švedska.
KRALJEVINA DANSKA.
Dinarski svet Avtor: Mentorica:.
JAPONSKA.
STAREJŠI V SLOVENIJI.

Kaj imajo skupnega?.
MAGNETI.
BLED.
ALJASKA.
FJORDI.
Severna Evropa Naravne razmere
RUSIJA.
KITAJSKA april, 2010.
Otok, kjer odloča narava
ARGENTINA -enter name here-.
ARGENTINA.
Projektna naloga pri predmetu geografija
Finska.
PORTOROŽ.
KONTINENTI IN OCEANI.
MEXICO CITY.
Nova verzija evropske kartografije:
ALPE.
SEVERNA EVROPA.
ŠPANIJA.
Pripravil: letnik: šolsko leto: predmet: Geografija, prof.:
BELGIJA.
El Niño.
YELLOWSTONE.
Finska-dežela tisočerih jezer
NOVA ZELANDIJA Pripravil:.
Republika SRBIJA.
Voda po kemijsko Voda ali sistematično oksidan je kemijska spojina in polarna molekula, pri standardnih pogojih tekočina s kemijsko molekulsko formulo.
NOVA ZELANDIJA MAORSKO IME: AOTEAROA.
Erasmus+ za študente Študentske izmenjave za namen študija ali prakse
KANADA.
Kanada.
NEMČIJA.
Srednja ekonomska šola Vodnikova ul. 10 Celje
FINSKA Dežela tisočih jezer.
Učenka: Razred: Mentorica: Predmet: Geografija
GRČIJA.
GRČIJA.
KANADA.
Velika Britania Nagy Británia.
GOZD EKOLOGIJA.
GEJZIR.
MAURITIUS.
Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske
DANSKA.
Uradno ime: Kraljevina Španija Glavno mesto: Madrid
AVSTRIJA.
Mexico City.
NOVA ZELANDIJA Avtorica: Mentor:.
PERU.
Dežela tisočerih jezer
Luka Sagadin 7.r. Republika SRBIJA.
PANONSKA NIŽINA.
Puščave in polpuščave.
Učenka: Učiteljica: Razred: Datum:
Vulkani Severna Evropa.
NARAVNE ENOTE AVSTRALIJE
MADŽARSKA  (Magyar Koztársaság).
Vropska unija.
Zapis predstavitve:

SEVERNA EVROPA

DRŽAVE IN GLAVNA MESTA DANSKA - Köbenhavn FINSKA - Helsinki ISLANDIJA - Reykjavik NORVEŠKA - Oslo ŠVEDSKA - Stockholm (največja) ESTONIJA - Talin (pribaltska država) LATVIJA - Riga (pribaltska država) LITVA - Vilna (pribaltska država)

Geografska lega Skandinavski polotok in Islandija, ki jo zaradi skupnih značilnosti velikokrat uvrščamo med Skandinavske države. Leži v mrzlem ali polarnem pasu, vendar ni tako zelo mrzlo. Obdajajo ga Norveško, Severno,Baltsko,Belo in Barentsovo morje. Poznamo pa še Finski, Botniški in Riški zaliv.

Gorovja in jezera Najvišje in edino gorovje so Skandinavsko gorstvo(na sliki spodaj), ki se razteza Norveško, Finsko in Švedsko. V severni Evropi je veliko jezer največje je Ladoško jezero (ne leži v celoti v severni Evropi), ki spada med največja na svetu poznamo pa še Vänern, Čudsko jezero…

Podnebje V Skandinaviji je oceansko podnebje ter celinsko podnebje (Švedska, Finska). Letno pade v povprečju 800 mm padavin. Temperature pa se povzpnejo do 15 °C in padejo do -10°C.

Jeziki Večina prebivalstva govori GERMANSKE JEZIKE. Poseben jezik je la na Islandiji, kjer govorijo poseben germanski jezik: FERSKI. Norveška pa ima dva uradna jezika: Prvi je danska norveščina, ki je nastala zaradi zgodovinskih vezi z Dansko in jo uporablja skoraj štiri petine prebivalstva. Drugi jezik pa je nova norveščina, ki poskuša uveljaviti stara narečja iz zahodnih dolin. Vsaka občina se posebej odloči, kateri jezik bo v njej uradni. Na Finskem pa govorijo še ugrofinski jezik.

ZNAČILNOSTI Za prebivalce Severne Evrope je značilno: -VISOKA STORILNOST PRI DELU -VISOKA STOPNJA IZOBRAZBE -VISOKA KULTURNA RAVEN -SKRB ZA ZDRAVO IN ČISTO OKOLJE

ZANIMIVOSTI Savna je doma prav na Finskem, kjer so jo iznašli! V Skandinaviji se nahaja najbolj severna točka v Evropi: Nordkapp. V severni Evropi je tudi veliko Gejzirjev. Največ jih je predvsem na Islandiji. Iz severne Evrope izhaja tudi Jantar (največja izvozna je v Litvi) V Skandinaviji je veliko tipičnih modrih lagun, kjer se v vroči vodi kopajo tudi pozimi. V severni Evropi je tudi veliko fjordov ali ledeniških jezer.

VPRAŠAJA ??? Pod katere države po navadi uvrščamo Islandijo ? Katero jezero iz severne Evrope uvrščamo med največje na svetu? Katera država je največja ? Katera so najvišja gorovja v severni Evropi ? Kakšno podnebje je v severni Evropi ? Do kam se spustijo živo srebro pozimi (povprečno najnižje) ? V kateri državi so izumili savno ? Kako imenujemo občasen izbruh pare in vroče vode ? Kako imenujemo najsevernejšo točko v Evropi ? Kje je odvozijo največ Jantarja ? Katere države so pribaltske ? V katerih letnih časih se Skandinavci kopajo v lagunah ? V katero jezikovno skupino uvrščamo severno Evropo ? Katera dva jezika govorijo na norveškem ? Naštej tri stvari za katere se zavzemajo v severni Evropi ! Kako imenujemo ledeniško jezero ?

SLOVARČEK Pribaltske države - skupno ime za države ob vzhodnih obalah, Baltskega morja: Litva, Latvija In Estonija Nordijske države - skupno ime za Dansko, Švedsko, Norveško, Finsko in Islandijo. Oceansko podnebje - podnebje v zmerno toplem pasu v bližini oceana z milimi zimami in blagimi poletji. Celinsko podnebje - podnebje v notranjosti celine z mrzlimi zimami in vročimi poletji Gejzir - občasen izbruh pare in vroče vode, ki na določenem mestu brizgne z tal na površje. Nordkapp – najbolj severna točka v Evropi.

KONEC !!! Jeg håber du kan lide det. Afslutningsvis er det farvel. Kar pomeni: Upam, da vam je bilo všeč. Za konec pa še adijo.