Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

NARAVNE ENOTE AVSTRALIJE

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "NARAVNE ENOTE AVSTRALIJE"— Zapis predstavitve:

1 NARAVNE ENOTE AVSTRALIJE
POVRŠJE - NARAVNE ENOTE AVSTRALIJE nižine : Avstralska nižina planote ali sredogorja: Zahodna avstralska planota visokogorje: Avstralsko razvodno gorovje ali kordilijera Najvišji vrh: Mt. Kosciusco

2 Avstralsko gorovje je starejše (okoli 200 milijonov let) od evropskih Alp (okoli 60 milijonov let) ali Himalaje. Nastajalo je okoli 140 milijonov let pred njimi. Od severa proti jugu se razprostirajo gorski grebeni Velikega razvodnega gorovja, Modrih gora in Avstralskih Alp V Avstralskih Alpah je dovolj padavin, relief je strm, rečna korita so globoka.

3 Avstralsko razvodno gorovje
Mt.Kosciusco

4 Mont Kosciusko - najvišji vrh Avstralije pozimi pobeli sneg

5 Zahodno-avstralska planota
Predstavljajo jo puščavska uravnana območja, osamela hribovja in občasno polne struge suhih rek. Med vzpetinami je svetovno znan osamelec ULURU. Svet je sušen in pučavski. Območje se na jugu konča z ravnino Nullarbor, na zahodu s Pilbaro, kjer so v rudonosnem Hamersleyevem gorovju nahajališča številnih rud,na jugozahodu pa prehaja v rodovitnejše in bolj vlažno območje s sredozemskim podnebjem.

6 Avstralska zahodna planota

7 Ayers Rock ali ULURU

8 V Avstraliji primanjkuje vode zato vodo dobijo s pomočjo arteških vodnjakov.
puščavski svet in suha rečna korita reka Darling

9 reka Murray

10 Veliki koralni greben Srednje avstralsko nižavje Avstralsko razvodno gorovje Reka Murray Otok Tasmanija Avstralska zahodna planota jezero Eyre

11 otok TASMANIJA

12 jezero Eyre - slano jezero

13 Ponovitev: Naštej naravne enote Avstralije. Kje v katerem delu Avstralije se razprostira Avstralsko razvodno gorovje? Kateri je najvišji vrh Avstralije? Kje je v kateri naravni enoti? Katera naravna enota je najbolj pusta in redko poseljena? Česa v Avstraliji najbolj primanjkuje? Kako pridobivajo vodo , s pomočjo česa? Kateri sta edini največji tekoči reki Avstralije? V katero morje se izlivata? S pomočjo atlasa ustrezno dopolni nemo karto.


Prenesi ppt "NARAVNE ENOTE AVSTRALIJE"

Podobne predstavitve


Oglasi od Google