Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

GEJZIR.

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "GEJZIR."— Zapis predstavitve:

1 GEJZIR

2 GEJZIR… Je termalni izvir na zemeljskem površju, ki v presledkih bruha vrelo vodo in paro visoko v zrak. Ime po islandskem vrelcu Geysir, ki v islandščini pomeni “brizg”. Gejzirji se večinoma nahajajo na aktivnih vulkanskih območjih, kot so Islandija, Nova Zelandija, Čile in Narodni park Yellowstone. Najbolj znan gejzir na svetu je Old Faithful v narodnem parku Yellowstone v ZDA. Že več kot stoletje brizga vročo vodo vsakih 65 do 92 minut. Vsakokrat jo do 5 minut dolgo meče 50 m visoko v zrak.

3 NASTANEK GEJZIRJA Gejzir deluje na principu stalnega vira vode in podzemnih rovov, ki delujejo kot nekakšne cevi. Pronicajoča voda doseže zelo vroče kamne. Voda se močno segreje čez 100ºC. Zaradi visokega pritiska ne doseže vrelišča. V manjši globini, kjer je pritisk manjši, se del vode spremeni v paro, ki dvigne vodni steber nad seboj in vodno paro potisne na površje. To povzroči znižanje pritiska in s tem vrelišča vode v globini. Zaradi tega se zelo pregreta voda naenkrat spremeni v vodno paro in sunkoma bruhne vodni steber v zrak. Pritisk se sprosti, gejzir pa umiri. Vroča voda prinaša na površje raztopljeno kremenico, ki se izloča ob ustju gejzirjev. Včasih kremenica zatesni kakšnega od rovov in narava gejzirja se popolnoma spremeni.

4 NASTANEK GEJZIRJA 1. Dvigovanje pare iz vrele vode
2. Sunki vode naraščajo 3. Vrela voda brizgne na zemeljsko površje 4. Vrela voda in para se dvigneta tudi 60 m visoko

5 FUMAROLE Poleg gejzirjev se običajno pojavljajo še fumarole. Fumarole so majhni blatni vulkani. Iz fumarol izhajajo vroči plini, ki razbrizgavajo blato.

6 5 NAJVEČJIH POLJ GEJZIRJEV NA SVETU
Narodni park Yellowstone, ZDA polotok Kamčatka, Rusija El Tatio, Čile vulkansko območje Nove Zelandije Islandija

7 5 NAJVEČJIH POLJ GEJZIRJEV NA SVETU
Narodni park Yellowstone Gejzir “Old Faithfull” ali “Stari zanesljivi” izbruhne enkrat na minut.

8 5 NAJVEČJIH POLJ GEJZIRJEV NA SVETU
GEJZIR GEYSIR IN GEJZIR STROKKUR- ISLANDIJA Geysir, včasih znan kot Veliki gejzir, je najstarejši znani gejzir. Prvič je bil omenjen že leta 1294 in od tedaj se vsi izbruhi vroče vode imenujejo Gejzir. Včasih je bruhal tudi do 80 metrov visoko in je bil največji na svetu. Danes je največji gejzir na svetu v Ameriki, na Islandiji pa prvo mesto zavzema Strokkur, ki je hkrati tudi tretji največji na svetu.

9 UPORABA GEOTERMALNE ENERGIJE
Na Islandiji uporabljajo vročo vodo in paro, ki brizga iz gejzirjev za ogrevanje poslopij in rastlinjakov,v katerih gojijo južno sadje, ter za naravna termalna kopališča.

10 VELIKI GEJZIR NA ISLANDIJI


Prenesi ppt "GEJZIR."

Podobne predstavitve


Oglasi od Google