Bakterijski povzročitelji vnetij spodnjih dihal

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
PREDAVANJE O CEPLJENJU PROTI HPV
Advertisements

MOJIH 5 ČUTOV Klavdija Štrancar.
Voda teče navzdol Polona Slobodnik, OŠ Bičevje.
VRSTE RIB V NAŠIH VODAH IN VARSTVENE DOBE
Mentor: Prof.dr. Miha Žargi, dr.med.
Odkril penicilin (antibiotik proti vnetju)
VIRI IN POTA ŠIRJENJA OKUŽB
Pozeba.
BOLEZNI, POŠKODBE DIHAL, ZADUŠITEV IN OŽIVLJANJE
AIDS IZDELALA: ŠOLSKO LETO:.
VULKANI Luka Gmajnar 4.b.
MRSA in VRE.
SLADKORNA BOLEZEN (diabetis mellitus)
DIHALA.
OKOSTJE Avtorja: Profesor:.
CUNAMI Geografija.
CUNAMI.
PODZEMNI KRAŠKI POJAVI
Bioakumulacija.
I.gimnazija v Celju CUNAMI.
OBOLENJA SEČIL PRI OTROKU
Predstavitev za organizme
Angina Pripravila:.
Žile in krvni obtok.
Imunski odgovor proti bakteriji Helicobacter pylori
ZLORABA ALKOHOLA IN CIGARET (VPLIV NA ŽIVČEVJE IN OSTALE ORGANE)
FIZIKA NAČINI GRETJA VODE 1.b.
Bolezni v afriki.
*SPOLNO PRENOSLJIVE BOLEZNI*
KAMBRIJ.
SUPERPREVODNOST.
ONESNAŽEVANJE VODA.
SPLAV.
DROGE.
Case report.
PUŠČAVA.
PAJKOVCI.
BORELIOZA.
Herpes simplex.
? RAK ?.
PRAŽIVALI in SPUŽVE.
Vplivi na rast populacije
KAMPILOBAKTERIOZA Campylobacter jejuni.
BIPOLARNA MOTNJA.
IMUNOST in Imunski sistem.
VESOLJE.
Spontani bakterijski peritonitis
Vsebina Motivacija Beton in požar MABZVZ / UHPFRC
BAKTERIJSKE OKUŽBE SPODNJIH DIHAL
Diabetes mellitus ali sladkorna bolezen
BOLEZNI ŽIVČEVJA V SODOBNEM ČASU
POSLEDICE NEZADOSTNE PREHRANE
Acianotične prirojene srčne napake s komunikacijo med sistemskim in pljučnim obtokom: levo-desni šanti.
SOLARIJ Somatologija.
Projektna naloga pri predmetu geografija
Učinek tople grede.
OKUŽBE KOŽE VIRUSNE OKUŽBE KOŽE.
Breadboard eletrotehnika.
Obolenja in poškodbe dihal
BOLEZNI ZARADI POMANJKANJA HRANILNIH SNOVI
RAST ZOB IN HIGIENA USTNE VOTLINE
OSEBNA HIGIENA.
BAKTERIJSKE OKUŽBE KOŽE
STRES IN DEPRESIJA.
Bolezni celic in tkiv Biologija Učenec: Učiteljica:
NOŽNE PROTEZE.
Vulkani Severna Evropa.
BOLEZNI V AFRIKI.
Bolezni kože Naredila:.
Zapis predstavitve:

Bakterijski povzročitelji vnetij spodnjih dihal

Streptococcus pneumoniae (pnevmokok) Povzroča: pljučnico, pljučni absces, vnetje srednjega ušesa, sinusov, Sepso Je med najpogostejšimi bakterijskimi povzročitelji vnetij spodnjih dihal.

Streptococcus pneumoniae

KJE SE NAHAJA? Pnevmokoki pogosto naseljujejo: - sluznice zgornjih dihal zlasti pri šoloobveznih otrocih, - manjše število pa tudi sluznice nosno žrelnega prostora pri odraslih. Pnevmokoki zajedajo le človeka. DOKAZOVANJE: Bolezen potrdimo z dokazom pnevmokoka v kužnini mikroskopsko in s kultivacijo. Najpogosteje zasejavamo na bakteriološko gojišče sputuma in krvi.

Haemophilus influenzae Povzroča: epiglotitis, vnetje sapnika, sapnic, pljučnico, vnetje srednjega ušesa, očesne veznice, meningitis, Sepso

OBLIKA: * je droben, po Gramu negativen bacil in eden najpogostejših povzročiteljev vnetij spodnjih dihal, * občutljiv je na nizke temperature, zato je najbolje, da kužnine čimprej zasejemo v ogreto gojišče.

REZERVOAR in NAČIN ŠIRJENJA: Je eden najpogostejših povzročiteljev vnetij spodnjih dihal. Prebiva v žrelu in nosno žrelnem prostoru ljudi, od koder se širi s kapljicami aerosola in izločka. Zajeda človeka. Najbolj so ogroženi otroci od dveh do štirih let starosti.

Haemophilus influenzae

Bordetella pertussis Povzroča : Oslovski kašelj ali pertusis. To je vnetje sapnika in sapnic z značilnimi napadi hudega kašlja.

Prenaša se kapljično s kašljem in nosnim izcedkom. Inkubacijska doba do izbruha bolezni znaša od enega do dveh tednov. Blažjo obliko te bolezni povzroča Bordetella parapertussis. Ogroženi so predvsem otroci, čeprav lahko zbolijo tudi odrasli. Zaradi obveznega cepljenja se je število obolelih zelo zmanjšalo. Najbolj so ogroženi dojenčki, ki še niso cepljeni.

Za mikrobiološko preiskavo odvzamemo kužnino transnazalno (skozi nos), z zelo tanko in upogljivo vatirano žico (brisom) .

Bordetella pertussis

Klebsiella pneumoniae Je redkejša povzročiteljica pljučnice, ki pa je pogosto huda, ker gre za hude okvare pljučnega tkiva. Oblika: Je po Gramu negativna, negibljiva, kratka in debela palička s kapsulo. Prebiva pri 5% zdravih oseb v žrelu in črevesju. Najpogosteje pri starejših osebah, alkoholikih in diabetikih, ki imajo oslabljene varstvene dejavnosti.

Mycoplasma pneumoniae (Mikoplazme) Povzroča: vnetje žrela, sapnika,sapnic, obnosnih votlin, srednjega ušesa pljučnico, ki so jo sprva imenovali primarna atipična pljučnica. *Razširjena je po vsem svetu. *So zelo drobne bakterije brez trdne celične stene. *So znotrajcelični zajedavci, vendar jih lahko gojimo na posebnih gojiščih z dodatkom konjskega seruma. *Bolezen potrdimo z dokazovanjem protiteles v serumu.

Elektronski posnetek Mycoplasme pneumoniae

Mycoplasme pneumoniae

Legionella pneumophilla Povzroča pljučnico in influenci podobna vnetja, predvsem pri manj odpornih osebah. - Je nalezljiva bolezen. Znaki: - visoka temperatura, gastrointestinalne bolečine, glavobol, pljučnica. - V naravi živi v vodah in algah, pa tudi v vodnih amebah. - Človek se okuži z aerosoli iz vodovodnih (pipe, prhe) in prezračevalnih naprav ter vlažilcev zraka, v katerih so se legionele čezmerno namnožile.

Razmnožujejo se v alveolarnih makrofagih (mesto nahajanja: pljuča), lahko pa tudi pri temperaturah okoli 50°C. Za uničenje legionele ali zmanjšanje števila le-teh, je treba vodo v vodovodni napeljavi segrevati vsaj na 65°C.

Oblika: Legionela je drobna, kokobacilarna, po Gramu negativna bakterija iz okolja (površinskih vod), ki jo je v laboratoriju težko vzgojiti. Najbolj znana je Legionella pneumophila tip 1 (lahko se konča tudi z smrtjo). Dokazovanje: Pri bolnikih preiskujemo kužnine iz dihal z neposrednimi preiskavnimi metodami in z zasajevanjem na posebna gojišča. Diagnostično pomemben je dokaz legionelnega antigena v urinu.

Legionella pneumophilla