Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

KRAŠKE JAME.

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "KRAŠKE JAME."— Zapis predstavitve:

1 KRAŠKE JAME

2 KRAS Med Tržaškim zalivom in vipavsko dolino leži pokrajina, ki so jo ljudje poimenovali Kras. Kras skriva v sebi mnoge kraške lepote, med katerimi so Kraške piramide, Cerkniško jezero, vrtače in kapniki v 10 tisoč podzemnih jamah, ki so jih do sedaj odkrili jamarji, vendar jih je le 21 urejenih za oglede.

3 KAKO KRAŠKE JAME NASTANEJO?
Kraške jame izoblikujejo tekoče vode, ki v kraška tla izdolbejo večje ali manjše votline. Za nastanek kraških pojavov je poleg vode potrebna še kamnina, topna v vodi. Takšen je apnenec, ki ga v Sloveniji ne manjka, saj pokriva več kot 40% celotne površine. Voda raztaplja kraško kamnino najhitreje ob prvem stiku, počasneje ob prenikanju v dolino. Kadar se kemijsko ravnotežje v raztopini poruši, se kalcit v jamah izloča v obliki sige. Za jamske prebivalce ni posebnih razlik v manjših ali večjih jamah saj so v obojih podobne življenjske razmere. Naše kraške jame so razmeroma mlade tvorbe. Nastajati so pričele, pred 65 milijoni let.

4 ZAKAJ JAME NASTANEJO? Jame nastajajo predvsem zato, ker kamnine, v katerih nastajajo jame, niso odporne na milijone let trajajoče delovanje padavin. So dokaj mehke in zato podložne eroziji (mehanskemu delovanju vode), predvsem pa jih voda postopoma raztaplja. Potoki s površja prodirajo skozi sisteme razpok v karbonatni kamnini v notranjost kraškega masiva in na svoji poti oblikuje jame. Ozemlje za katerega je značilno podzemsko pretakanje vode, imenujemo kras. Tam, kjer kamnine drugačne sestave vodo zadržujejo na površju, se v podzemlju ne morejo razviti jame.

5 KATERE JAME SO NAJLEPŠE?
Pri nas v Sloveniji je največja in najlepša jama Postojnska. Ta je največja turistična atrakcija v Sloveniji. Tako kot tudi v tej jami „rastejo“ čudoviti kapniki; stalaktiti in stalagmiti, ki očarajo na tisoče ljudi. V njej pa živi tudi najzanimivejša jamska žival – človeška ribica.

6 VIRI:


Prenesi ppt "KRAŠKE JAME."

Podobne predstavitve


Oglasi od Google