Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

OBLIKE POVRŠJA Zemljino površje sestavljajo različne reliefne oblike. Te oblike bomo najprej spoznali v Sloveniji.

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "OBLIKE POVRŠJA Zemljino površje sestavljajo različne reliefne oblike. Te oblike bomo najprej spoznali v Sloveniji."— Zapis predstavitve:

1 OBLIKE POVRŠJA Zemljino površje sestavljajo različne reliefne oblike. Te oblike bomo najprej spoznali v Sloveniji.

2 RELIEFNE OBLIKE NIŽINE - bistvo nižine je , da leži nizko, to je na majhni nadmorski višini. Če je obsežno ravno površje, ki mu rečemo ravnina, je to na večji nadmorski višini. Slovenija: največje nižine ob Muri in Dravi. Gospodarske dejavnosti: poljedelstvo,živinoreja( v nižinah najboljša kmetijska zemljišča)

3 b)GRIČEVJE - so vzpetine, ki se dvigujejo nekaj sto metrov nad okoliškim nižjim svetom. V Sloveniji ne presegajo 500m. Slovenija:značilna za panonski in primorski svet. Slovenske gorice so naše največje gričevje. Razlika med prisojnimi in osojnimi pobočji pri rabi tal. Gospodarske dejavnosti: vinogradništvo, sadjarstvo. Vinogradništvo je goricam dalo ime.

4 c)HRIBOVJE - Z izrazom » hribi « označujemo dokaj visoke vzpetine, ki večinoma ne presežejo 1500m. Ne segajo do zgornje gozdne meje. Slovenija:Posavsko hribovje, Škofjeloško hribovje.... Gospodarske dejavnosti: živinoreja, gozdarstvo.

5 d)GOROVJE: visoke vzpetine, ki so povezane v zaključno celoto in segajo nad zgornjo gozdno mejo. Najvišji vrhovi so zato skalnati ali travnati. Slovenija:Julijske Alpe, Karavanke, Kamniško - Savinjske Alpe. Gospodarske dejavnosti:turizem, planšarstvo.

6 d)DOLINE: z izrazom poimenujemo ugreznjeno ali vrezano nižje površje med griči, hribi, ali gorami.

7 e)KOTLINA:močno razširjena dolina, ki spominja na velikansko skledo.
Slovenija: Ljubljanska kotlina, Celjska kotlina, Velenjska kotlina Gospodarske dejavnosti:poljedelstvo, živinoreja, promet,druge gospodarske dejavnosti...


Prenesi ppt "OBLIKE POVRŠJA Zemljino površje sestavljajo različne reliefne oblike. Te oblike bomo najprej spoznali v Sloveniji."

Podobne predstavitve


Oglasi od Google