Edmond Rostand.

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
Slavko Grum: DOGODEK V MESTU GOGI
Advertisements

D O M I N I K S M O L E 1986 prejel Prešernovo nagrado
Mladenič, ki je bil zelo zaljubljen, se je nekega dne odločil, da si bo na svoj penis vtetoviral ime ženske, ki jo ljubi.
SEDEM ČUDES SVETA.
ČRNI DEČEK Dane Zajc.
POSTMODERNIZEM V PESMI ZIMA
WILLIAM SHAKEAPEARE LINA MALOKU.
Ivan cankar: podobe iz sanj
BINKOŠTI homilija d. Ferruccio prevod bojanM.
KAJETAN KOVIČ Avtor Mačka Murija in plišastega medvedka Pikija Jakoba, ki je s svojim delom zaznamoval slovensko književnost druge polovice 20. stoletja.
Ivan Cankar.
ITALIJA Januar 2010.
ELVIS PRESLEY.
Naredila: Profesorica:
PREVZETNOST IN PRISTRANOST
NOVA ROMANTIKA, DEKADENCA, SIMBOLIZEM, IMPRESIONIZEM
Aleksander Sergejevič Puškin:
CVETJE V JESENI Ivan Tavčar Nataša Štefanac, prof.
Henrik Ibsen: HIŠA LUTK (NORA)
Pablo Ruiz Picasso.
Napoleon Bonaparte.
Nastajanje mestnih zvez in njihov pomen
HOKEJ NA LEDU Avtor: Hoky hockey.
Nemško vprašanje po 2 sv. vojni.
najbogatejša zbirka srednjeveške posvetne lirike s tristo petindvajsetimi besedili
VPLIV RAČUNALNIŠKIH IGER NA AGRESIVNOST
Gospa Bovaryjeva (Gustave Flaubert: Madame bovary)
PROJEKTNA NALOGA PRI PREDMETU INFORMATIKA
JURIJ DALMATIN Rodil se je leta 1547 v Krškem, njegov rod pa verjetno izhaja iz Dalmacije. Imenujemo ga tudi Trubarjev naslednik Do 18 leta se je šolal.
Invalidi.
KUBIZEM.
FRANCIJA.
NOVA ZELANDIJA Pripravil:.
Federico Garcia Lorca: Vitezova pesem
Križ je vsak moj trenutek lahko ga sprejmem ali ne.
Kiparstvo Učenec: Učiteljica:.
AVTOR : NEZVESTA ŽENA Federico Garcia Lorca.
EMMA BOVARY KRISTINA VILIČ & MIHA VALANT, 4Gb.
Johann Sebastian Bach Naredil: Mentor:.
Pop-art in Warhol.
30. Marec 1853, Zundert 29. Julij 1890, Auvers-Sur Oise
Sofokles: Antigona.
RENESANSA.
OŠ. Livade ROBERT SCHUMANN.
PARIZ.
Frederic chopin.
Tone Pavček “Na svetu si, da gledaš sonce. Na svetu si, da greš za soncem. Na svetu si, da sam si sonce in da s sveta odganjaš – sence.” - Tone Pavček.
Cynthia Voigt NOŽ V ŠKORNJU.
Beseda življenja Marec 2009.
JOSIP JURČIČ: SOSEDOV SIN
Dunajski kongres.
Dijakinja: Mentorica:
Slavko Grum: DOGODEK V MESTU GOGI
Edmond Rostand: Cyrano de Bergerac
Modrijani Naredil: Mentorica:.
LEONARDO DA VINCI Naredil: Predmet: UME.
Vinko möderndorfer CESTA
Tora in Talmud.
KRŠČANSTVO.
VIKINGI Zgodovina, oktober 2013.
Rimska umetnost Mesto brezkončne umetnosti
TA VESELI DAN ali MATIČEK SE ŽENI
Šola: serš maribor Šolsko leto: 2015/2016
A. S. Puškin PIKOVA DAMA.
Muzikal Naredila: mentor:.
 »Urno je prižigala vžigalico za vžigalico, ki so še ostale v sveženjčku, trudila se je zadržati babico; vžigalice so žarele s takim sijem, da je bilo.
NA SPLOŠNO meščansko duhovno in družbeno gibanje 2. polovica 17. stol. – 18. stol. (Francija) 2. polovica 18. stol. – 1809 (pri.
ZOFIJIN SVET (Jostein Gaarder)
Beseda življenja Maj 2010.
ZGODOVINSKI ČASOVNI TRAK
Zapis predstavitve:

Edmond Rostand

Rojen 1868 v Marseillu Bil je francoski poet in dramatik. Najbolj znano delo: Cyranode Bergerac les deux pierrots, ou le souper blanc Prva igra: Le gant rouge Prva poezija: les musardises Umrl: 1918

OBDOBJE: Umetniška in literarna revolucija, ki se je vršila v večjem delu Evrope proti koncu devetnajstega stoletja in ko jo navadno imenujemo simbolizem (umetnostna smer ob koncu 19. in v začetku 20. stoletja, ki izraža duhovno dojemanje sveta zlasti s simboli), dekadenca (umetnostna smer ob koncu 19. st, ki goji skrajni subjektivizem in misticizem) in neoklasicizem (umetnostna smer, prav tako v enakem obdobju,pomeni pa, obnavljanje motivov in oblik stare grške in rimske umetnosti) . Sledila je dramska literatura, ki se je ukvarjala z osebnimi strastmi in čustvi. Simbolizem, ki je bil ozko povezan s poezijo in večji del svojega pisanja krasil z njenimi čari, je na novo prebudil v Evropi smisel za pesniško dramo. Nastala je poetična dramatika in njen najglasnejši predstavnik v Franciji je bil Rostand.

Moj nos me vedno prehiteva za 15 minut! CYRANO DE BERGERAC Igra je napisana v petih delih oz. dejanjih prva 4 dejanja se odvijajo 1640 medtem ko se peta odvija leta 1655. Je ena najbolj znanih del napisanih v francoščini in predvajana v obliki filma v kateri v eni izmed njih igra znani francoski igralec Gerrar d Depardiue   ..Celotno delo je napisano v verzu. Moj nos me vedno prehiteva za 15 minut!

OZNAKA OSEB: CYRANO DE BERGERAC: Agresiven vojni kadet, slovel po izredni spretnosti v mečevanju, nastopil je proti vsakemu, ki mu je stal na poti, bil je zelo izzivalen in pogumen. Imel pa je nenormalno velik nos, ki ga je tudi zaznamoval. Bil je tudi izvrsten pesnik, zapeljivec, saj je znal s svojimi verzi in pismi obnoreti marsikatero žensko, a najbolj svojo sestrično v katero je tudi bil zaljubljen. ROKSANA: Mestna gospodična, mehkega srca. Cyranoja je zelo cenila in spoštovala, kot bratranca, sprva mu je tudi pomagala na navajanje mestnega življenja. Zapeljati pa jo je znal le Cyrano, pristala je na čutne, edinstvene in res prave ljubeče besede in ne na le lepe prazne besede Kristjana. Zaljubljena je bila v Cyranojeve pisma, za katere je mislila, da so od Kristjana, a je Kristjan prvi zvedel, da ona ljubi Cyranojeve pisma in ne njega. KRISTJAN: Novinec pri vojnih kadetih, ki se sprva norčuje iz Cyranojevega nosu, a se kaj hitro dodobra razume z njim. Sam je bil zaljubljen v Roksano, a ji ni in ni znal dvoriti, za sebe je rekel, da je zabit in da ne zna z ženskami, kar res ni znal. Bil je tudi pogumen in razumen človek, padel je v vojni proti Špancem.

Hvala!