OKUŽBE KOŽE VIRUSNE OKUŽBE KOŽE.

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
PREDAVANJE O CEPLJENJU PROTI HPV
Advertisements

Vaba za lisice je sestavljena iz zunanjega rjavkastega ovoja in kapsule s cepivom. Kapsula s cepivom je v nedotaknjeni vabi skrita v rjavem ovoju. Če je.
MOJIH 5 ČUTOV Klavdija Štrancar.
PREDMET: Varno in zdravo okolje
Mentor: Prof.dr. Miha Žargi, dr.med.
RAKI.
VIRI IN POTA ŠIRJENJA OKUŽB
BOLEZNI, POŠKODBE DIHAL, ZADUŠITEV IN OŽIVLJANJE
Nevretenčarji: žuželke, pajkovci in mehkužci
AIDS IZDELALA: ŠOLSKO LETO:.
MRSA in VRE.
Bakterijski povzročitelji vnetij spodnjih dihal
SLADKORNA BOLEZEN (diabetis mellitus)
OKOSTJE Avtorja: Profesor:.
MUTACIJE IN MODIFIKACIJE
ČUTILA Sestavila Nina Rijavec Ternovec, prof..
ČUTILO ZA VID.
UKREPI IN NORMATIVI ZA VARSTVO PRI DELU
MEDENICA - PELVIS Medenica je koščeni obroč, ki ščiti organe v medenici in povezuje hrbtenico s spodnjimi okončinami.
Vpliv alkohola in drugih mamil na delovanje živčevja
NOSEČNOST.
Bioakumulacija.
Angina Pripravila:.
Žile in krvni obtok.
Posebnosti otroka in obdobja v razvoju otroka
Morske želve.
Imunski odgovor proti bakteriji Helicobacter pylori
BOLEZNI V NOSEČNOSTI.
PERIFERNO ŽIVČEVJE.
ZLORABA ALKOHOLA IN CIGARET (VPLIV NA ŽIVČEVJE IN OSTALE ORGANE)
KRATKOVIDNOST IN DALJNOVIDNOST
Bolezni v afriki.
Iglokožci.
*SPOLNO PRENOSLJIVE BOLEZNI*
SPLAV.
Doseganje strateških ciljev DPOR
DROGE.
Case report.
PAJKOVCI.
BORELIOZA.
Herpes simplex.
? RAK ?.
PRAŽIVALI in SPUŽVE.
KAMPILOBAKTERIOZA Campylobacter jejuni.
BIPOLARNA MOTNJA.
IMUNOST in Imunski sistem.
BAKTERIJSKE OKUŽBE SPODNJIH DIHAL
Diabetes mellitus ali sladkorna bolezen
BOLEZNI ŽIVČEVJA V SODOBNEM ČASU
POSLEDICE NEZADOSTNE PREHRANE
SOLARIJ Somatologija.
Projektna naloga pri predmetu geografija
~~ČUTILO ZA SLUH-UHO~~
MORSKE ZVEZDE REFERAT PREDMET: NARAVOSLOVJE
Obolenja in poškodbe dihal
RIBE Pripravila:.
DROGE.
BOLEZNI ZARADI POMANJKANJA HRANILNIH SNOVI
OSEBNA HIGIENA.
NOSEČNOST in KONTRACEPCIJA
BAKTERIJSKE OKUŽBE KOŽE
DROGE.
Kaj je stres? Stres je pojem iz psihologije, beseda je bila prvič uvedena že v 17. stol Nanaša se na posledice ne zmožnosti organizma.
STRES IN DEPRESIJA.
Bolezni celic in tkiv Biologija Učenec: Učiteljica:
ČUTILA.
MENSTRUACIJSKI CIKLUS
NOŽNE PROTEZE.
BOLEZNI V AFRIKI.
Bolezni kože Naredila:.
Zapis predstavitve:

OKUŽBE KOŽE VIRUSNE OKUŽBE KOŽE

HERPES SIMPLEX VIRUS Herpes simplex virus 1 (HSV1) povzroča: Labialni herpes Herpetični gingivostomatitis Keratokonjunktivitis Meningoencefalitis Hrepes simplex virus 2 (HSV2) povzroča: - Genitalni herpes

Človek se okuži s stikom Človek se okuži s stikom. HSV vstopa v telo skozi usta, očesno veznico, spolovila. Človek se z virusom okuži med 4. mesecom in 2. letom. Na mestu, kjer virus vstopi v telo, nastanejo mehurčki polni bistre tekočine, na dnu mehurčka so virusni vključki. Iz mehurčka nastane krasta, prizadete so lokalne bezgavke, spremembe na koži so kužne. Okužbi so izpostavljeni otroci, spolno dejavni ljudje, zdravstveni delavci in vsi, ki pridejo v stik s slino in s spolnimi izločki.

HSV je latentni virus. V času razmnoževanja v epitelju nekateri virusni delci vstopajo skozi živčne končiče do živčnih celic nevronov in čutnih živčnih ganglijev. Tu se zadržijo dalj časa brez znakov bolezni. Ponovitev sprožijo zunanje okoliščine. Herpes se ponovi na mestu vstopa.

POXVIRUS Povzroča črne koze ali variolo. Smrtnost je bila visoka. Bolezen so iztrebili z načrtnim cepljenjem. Vir okužbe je bil človek, prenaša se s kapljicami. Je karantenska bolezen. Potek: visoka vročina, utrujenost, mehurčki, kraste.

VIRUS VARICELLA ZOSTER Povzroča: Akutno vročinsko bolezen z izpuščajem NORICE ali VARICELLA. Vnetje dorzalnih korenin ali kranialnih senzoričnih živčnih ganglijev PASAVEC ali ZOSTER. Zoster se pojavlja posamično, izpuščaj je na koži v obliki pasov tam, kjer jo oživčujejo zadnje korenine obodnih živcev in ganglijev.

Norice se pojavijo epidemično pri otrocih, pasavec pa posamič pri odraslih. Virus se širi s kapljicami iz zgornjih dihal, s stikom in prek zraka. Za preprečevanje bolezni pri ogroženih je na voljo cepivo (norice so za bolnike z motnjami imunosti smrtno nevarne). Norice prepoznamo po mehurčku na koži, napolnjenem z bistro tekočino, kasneje krasta.

PAPILOMA VIRUSI Povzročajo bradavičaste spremembe na koži in sluznicah. Pri otrocih so pogoste bradavice na koži rok. Drugi tipi virusa povzročajo bradavičaste tvorbe na spolovilu, v ustih in na sapnicah. HPV 16 in 18 povzročata raka na materničnem vratu.

MORBILLIVIRUS Povzroča ošpice, akutno, hudo nalezljivo vročinsko bolezen z rdečkastim konfluirajočim izpuščajem. Širijo se epidemično. Prenos je kapljičen. Bolnike osamimo. Cepljenje otrok je obvezno. Obolevnost se je odnosno zmanjšala.

Virus vstopa v telo skozi dihala, tu se razmnožuje Virus vstopa v telo skozi dihala, tu se razmnožuje. Nato gre v kri in druge organe. Znaki začetnega stadija so vnetje oči, nosu, sluznice ust, kašelj, vročina, nato sledi izpuščaj. Redko tudi vnetje CŽS.

RUBELA VIRUS Povzroča rdečke, akutno, blago nalezljivo bolezen s spremembami na koži. Izpuščaj nastane najprej na obrazu, nato po vsem telesu, povečane so bezgavke na zatilju. Okužba nosečnice povzroči hudo okvaro plodu. Virus vstopi v plod in ovira delitev celic ploda, nastopi abortus. Lahko pa so prizadeti možgani, žile, sluh, vid = SINDROM KONGENITALNE RUBELE.

Prenos je kapljičen. Rdečke preprečujemo s cepljenjem Prenos je kapljičen. Rdečke preprečujemo s cepljenjem. Virus vstopi v telo skozi dihala, nato vdira v kri, ki ga raznese v vse organe.