Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

RAZLAGALNI SPIS.

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "RAZLAGALNI SPIS."— Zapis predstavitve:

1 RAZLAGALNI SPIS

2 KAJ JE RAZLAGALNI SPIS RAZLAGALNI SPIS je »strokovno« besedilo o prebrani knjigi na izbrano književno temo, ki je podrobneje določena v navodilih za pisanje. Pri pisanju ustrezno vključimo tudi literarnovedno znanje (podatke o avtorju, besedilu, značilnostih pripovedi …), ki ga nadgradimo z lastnim razmišljanjem.

3 ZNAČILNOSTI Razlagalni spis pišeš na podlagi odlomka in smernic (vprašanj). Dobro moraš poznati vsebino besedila, njegovo vrsto in značilnosti (jezik, slog, posebnosti …), avtorja in njegovo delo, obdobje, v katerem je ustvarjal; pri pisanju se je treba navezati na izhodiščni odlomek in slediti smernicam/vprašanjem. Poleg navajanja dejstev je pomembno, da izraziš lastno razumevanje (kako ti razumeš besedilo) in doživljanje (kako ga ti doživljaš, kaj sproža v tebi), da ga vrednotiš (kaj se ti zdi dobro, kaj slabo, s čim se strinjaš, s čim ne) in ga aktualiziraš (ali sporočilo besedila/odlomka velja tudi danes – kako se to kaže). Vsako lastno trditev moraš utemeljiti.

4 POSTOPEK NAČRT: Po alinejah ali v miselnem vzorcu zapišeš osnovne podatke o besedilu (vrsta, značilnosti, avtor …) in na kratko odgovoriš na vprašanja/smernice. PISANJE: Na podlagi načrta oblikuješ besedilo. Paziš na členitev (uvod, jedro, zaključek), jezik (pravopis, slovnica) in čitljivost. PREGLED: Preden spis oddaš, ga vsaj še enkrat prebereš in popraviš morebitne napake.

5 KAKO OBLIKOVATI BESEDILO – PRIMER
UVOD dejstva o delu (avtor in njegovo delo, izdaja, okoliščine nastanka, vrsta besedila in njegove oblikovne, jezikovne in vsebinske značilnosti …) JEDRO najdaljši del; »povezani« odgovori na vprašanja/smernice, navezava na odlomek, vključitev citatov (npr. zanimivo izjavo iz intervjuja z avtorjem) ZAKLJUČEK lastna misel (npr. kaj sem se iz knjige naučil, kaj sem spoznal …), mnenje …

6 OKVIRNA MERILA OCENJEVANJA
VSEBINA (uporaba književnega znanja in upoštevanje smernic + izvirnost, zanimivost, osebni odziv) JEZIK (pravopis, slovnica, tvorba stavkov in povedi, besedje) SLOG (besedni zaklad, jasnost, razumljivost) ZGRADBA (členitev na odstavke, vsebinska povezanost) ČITLJIVOST, UREJENOST


Prenesi ppt "RAZLAGALNI SPIS."

Podobne predstavitve


Oglasi od Google