Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

MITOZA in MEJOZA.

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "MITOZA in MEJOZA."— Zapis predstavitve:

1 MITOZA in MEJOZA

2 KAZALO Mitoza Kaj je mitoza? Mitoza v interfazi……………………………………………………………………………...4 Mitoza v profazi……………………………………………………………………………….5 Mitoza v metafazi……………………………………………………………………………..6 Mitoza v anafazi……………………………………………………………………………....7 Mitoza v telofazi……………………………………………………………………………....8 Mejoza Kaj je mejoza? Mejoza v metafazi I…………………………………………………………………………10 Mejoza v anafazi I…………………………………………………………………………..11 Mejoza v telofazi I…………………………………………………………………………..12 Mejoza v profazi II…………………………………………………………………………..13 Mejoza v metafazi II………………………………………………………………………...14 Mejoza v anafazi II………………………………………………………………………….15 Mejoza v telofazi II………………………………………………………………………….16 Razlike……………………………………………………………………………………….17 Viri…………………………………………………………………………………………….18

3 KAJ JE MITOZA? Je postopek delitve celic, ki poteka v več fazah, ki prehajajo iz ene v drugo.

4 MITOZA V INTERFAZI Dedni material celice se v jedru podvoji, kromatinske niti pa se združijo v kromosone.

5 MITOZA V PROFAZI Zgodnja profaza:
Kromoson se zvije v vijačnico, te pa se naprej še nekajkrat v zanke. Kromoson je sestavljen iz dveh kromatid. Pozna profaza: - Jedrni ovoj razpade, centriola dosežeta pola, kromatinske niti se podaljšajo in oprimejo na kromosome.

6 Mitoza v metafazi Kromatini povlečejo kromosone v ekvatorialno ravnino. Po ena kromatida vsakega kromosoma je na vsaki strani ekvatorialne ravnine. V tej fazi so kromosoni najkrajši in najdebelejši.

7 Mitoza v anafazi Kromatidi se ločita, vsak materinski kromosom se razdeli na dva hčerinska kromosoma, anafaza se preide v telofazo, ko kromosomi dosežejo pol.

8 MITOZA V TELOFAZI Delitveno vreteno postopoma izgine, začne se oblikovati jedrni ovoj, znotraj jedra se oblikuje jedrce, sledi delitev citoplazme.

9 KAJ JE MEJOZA? Je delitev celite, poteka podobno kot mitoza, torej v več fazah. Sestavljena je iz dveh stopenj: mejoze I in mejoze II

10 MEJOZA V METAFAZI I Kromosomi se postavijo v ekvatorialno ravnino.

11 MEJOZA V ANAFAZI I Kromosomi se ločijo. Celi kromosomi se razporedijo na nasprotnih polih. Tako dobimo haploidno stanje, vendar pa ima vsak kromosom še sestrsko kromatido.

12 MEJOZA V TELOFAZI I Prva mejotska delitev se zaključi. Tako ima zdaj celica haploidno število kromosomov, vendar pa je sestavljena tudi iz dveh kromatid. Celica se tekom citokineze dokončno razdeli.

13 MEJOZA V PROFAZI II Jedro in jedrska ovojnica izgineta. Centriole se pomaknejo in niti delitvenega vretena razvrstijo za drugo mejotsko delitev.

14 MEJOZA V METAFAZI II Ekvatorialna ravnina se zavrti za 90°.

15 MEJOZA V ANAFAZI II Centromere se razdelijo in niti delitvenega vretena potegnejo sestrski kromatidi, ki ju zdaj imenujemo kromosoma, saj sta vsak na svojem polu, vsako na svoj pol.

16 MEJOZA V TELOFAZI II Ta faza je podobna Telofazi I, vreteno se zagradi in ponovno se oblikuje jedrni ovoj. Nastanejo 4 hčerinske celice.

17 RAZLIKE MED MEJOZO in MITOZO
MITOZA: Nastaneta 2 genetsko različne celice; Ohranjanje št. kromosonov v materinski celici (diploidno št.); Nastanejo telesne celice; Nastaneta 2 hčeriski celici; MEJOZA: Nastanejo 4 genetsko različne celice; Število kromosonov v materinski celici se prepolovi (diploidno št.haploidno število); Nastanejo spolne celice; Nastanejo 4 hčerisnke celice;

18 VIRI http://sl.wikipedia.org/wiki/Mejoza


Prenesi ppt "MITOZA in MEJOZA."

Podobne predstavitve


Oglasi od Google