Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Usposabljanje za izvajanje evakuacije iz objekta – navodilo za pripravo mag. Aleš Jug.

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "Usposabljanje za izvajanje evakuacije iz objekta – navodilo za pripravo mag. Aleš Jug."— Zapis predstavitve:

1 Usposabljanje za izvajanje evakuacije iz objekta – navodilo za pripravo
mag. Aleš Jug

2 Vsebina Pomen usposabljanja Program usposabljanja
POMNI: Osnova za usposabljanje za izvajanje evakuacije iz objekta ob požaru predstavlja požarni red. Osnovno vodilo, ki naj vodi izvajalca usposabljanja za izvajanje evakuacije naj bo smiselnost, izvedljivost in ustreznost postopkov, ki jih ob evakuaciji določa požarni red. To hkrati pomeni, da vpliva izvajanje vaj evakuacije tudi na požarni red, saj ga je treba sproti dopolnjevati in spreminjati.

3 Pomen usposabljanja zaposleni, obiskovalci, stanovalci oz. vsi potencialni uporabniki objekta naj bodo z objektom seznanjeni. To pomeni, da morajo uporabniki objekta poznati evakuacijske poti in zbirna mesta. Statistični podatki kažejo, da ob evakuaciji ljudje uporabljajo poti, ki jih poznajo. Pogosto ob evakuaciji en ali več izhodov ostane povsem neuporabljenih pa čeprav so povsem varni in vodijo varno na prosto. Z izvajanjem vaj evakuacije uporabniki objekta spoznajo tudi druge potencialne poti, ki vodijo iz objekta.

4 Pomen usposabljanja zaposleni, obiskovalci, stanovalci oz. vsi potencialni uporabniki objekta naj bodo seznanjeni z načinom oz. vrsto alarmiranja po objektu ob požaru. Uporabniki objekta morajo poznati zvok alarma oz. načine, kako bo alarmiranje teklo. Tako bo ob evakuaciji odziv uporabnikov objekta večji in hitrejši.

5 Pomen usposabljanja zaposleni, obiskovalci, stanovalci oz. vsi potencialni uporabniki objekta morajo biti seznanjeni s postopki ob evakuaciji. Uporabniki objekta morajo poznati način odpiranja ali zapiranja požarnih vrat, delovanje tehnološkega postopka v času evakuacije, delovanje sistemov aktivne in pasivne požarne zaščite ipd. Ob požaru se ljudje zelo neradi gibljejo skozi področje, kjer se je aktiviral sprinklerski sistem in prši voda. Seznanjenost z delovanjem sistemov za gašenje je zelo pomembno.

6 Pomen usposabljanja posamezniki morajo biti seznanjeni z nalogami, ki jih imajo oz. bi jih imeli ob evakuaciji. Uporabniki objekta morajo poznati naloge, ki jih morajo na delovnem mestu v času evakuacije izvršiti. Na tem mestu je treba uporabnike objekta seznaniti z izklopom energentov (elektrika, plin ipd), tehnoloških postopkov ipd. Zaposleni ali drugi uporabniki objekta morajo poznati in razumeti svoje naloge ob evakuaciji.

7 Pomen usposabljanja odgovorne in pooblaščene osebe morajo biti seznanjene z nalogami, ki jih imajo oz. bi jih imele ob evakuaciji. Odgovorna ali pooblaščena oseba mora poznati svojo vlogo in naloge, ki bi jih imela v času evakuacije. To še posebej velja za večetažne in tlorisno velike objekte, kjer je smiselno evakuacijo nadzirati in spremljati po delih objekta.

8 Pomen usposabljanja zaposleni, obiskovalci, stanovalci oz. vsi potencialni uporabniki objekta in odgovorne osebe morajo biti seznanjeni s postopki in načini obveščanja gasilcev in reševalcev ob požaru. Vsi uporabniki objekta še posebej pa odgovorne in pooblaščene osebe morajo podrobneje poznati postopke obveščanja gasilcev in reševalcev ob požaru.

9 Pomen usposabljanja odgovorne in pooblaščene osebe morajo poznati svoje naloge in pristojnosti na zbirnem mestu oz. po evakuaciji. Ko se po evakuaciji uporabniki objekta zberejo na zbirnem mestu, je treba opraviti evidenco prisotnosti ter zbrati podatke o pogrešanih oz. poškodovanih osebah. Te podatke je treba posredovati gasilcem in reševalcem.

10 Splošno Vzorec gradiva V nadaljevanju je gradivo, ki naj služi kot pripomoček pri praktičnem usposabljanju za izvajanje evakuacije iz objekta ob požaru. Predlagamo, da pred izvajanjem praktične evakuacije zaposlene/stanovalce seznanite z: osnovnimi zakonskimi določili, osnovami o pričakovanem razvoju požara, pomenom evakuacije, izvlečkom požarnega reda in načrtom evakuacije, nalogami zaposlenih/stanovalcev ob izvajanju evakuacije. Po uvodnem predavanju evakuacijo izvedite tudi praktično. Vaje evakuacije lahko razširite tudi na prikaz gašenja z gasilnikom, kjer lahko zaposleni/stanovalci gašenje z gasilnikom tudi praktično preizkusijo.

11 Izhodišča programa usposabljanja
Vzorec gradiva Izhodišča programa usposabljanja Predlagane tematike: Zakonska določila Požar – nastanek, razvoj, količine dima Evakuacija – definicija, pomen

12 Zakonska določila Predstavitev zakonskih zahtev na temo:
Vzorec gradiva Predstavitev zakonskih zahtev na temo: požarnega reda, načrta evakuacije, odgovornosti in nalog zaposlenih/stanovalcev evakuacije in izvajanja praktičnih vaj evakuacije

13 Zakonska določila Vzorec gradiva
Zakon o varstvu pred požarom (uradno prečiščeno besedilo) (Ur.l. RS, št. 3/2007) 35. člen (požarni red, načrt in pripravljenost sredstev) (1) Lastniki ali uporabniki stanovanjskih objektov, razen eno in dvostanovanjskih stavb, ter lastniki ali uporabniki poslovnih in industrijskih objektov morajo določiti požarni red, ki vsebuje:     1. organizacijo varstva pred požarom;     2. ukrepe varstva pred požarom, ki jih zahtevajo delovne in bivalne razmere, kot so prepoved kajenja, uporabe odprtega ognja ali orodja, ki se iskri, tam kjer je to prepovedano, odstranjevanje vseh gorljivih snovi, ki niso potrebne za nemoten potek dela, iz požarno ogroženih prostorov in druge ukrepe ter način in kontrolo izvajanja teh ukrepov;     3. navodila za ravnanje v primeru požara;     4. način usposabljanja.

14 Vzorec gradiva Zakonska določila (5) Za požarno bolj ogrožene objekte in za objekte, v katerih se zbira več ljudi, je treba izdelati tudi požarne načrte in načrte evakuacije ob požaru. Lastnik ali uporabnik takega objekta mora en izvod požarnega načrta izročiti gasilski enoti, ki opravlja javno gasilsko službo na območju, kjer je tak objekt. Gasilska enota požarni načrt lahko uporablja izključno za opravljanje operativnih gasilskih nalog. (7) Lastniki ali uporabniki objektov iz petega odstavka tega člena morajo najmanj enkrat letno izvesti praktično usposabljanje za izvajanje evakuacije iz objekta ob požaru.

15 Časovna opredelitev požara
Vzorec gradiva Časovna opredelitev požara

16 Časovna opredelitev požara
Vzorec gradiva Časovna opredelitev požara Prikaz filma o nastanku in razvoju požara nekaj virov:

17 Evakuacija Predstavitev pomena evakuacije: časi evakuacije,
Vzorec gradiva Predstavitev pomena evakuacije: časi evakuacije, pomen evakuacijskih poti in izhodov, odgovornosti in naloge zaposlenih/stanovalcev, varnost pri evakuaciji, pomen vaj.

18 Vpliv na čas evakuacije
Vzorec gradiva Hitrost umika iz objekta Hitrost Skupina 1,6 m/s Fizično in psihično v dobrem stanju 1 m/s Fizično mobilne osebe 0,85 m/s Omejeno mobilne osebe (otroci in starejše osebe) 0,5 m/s Osebe, ki potrebujejo pomoč pri gibanju

19 Vpliv požara na ljudi Vzorec gradiva

20 Kdaj požara ne gasimo sami
Vzorec gradiva Ne poznamo vrste gorljive snovi Požar se razvija zelo hitro Nimamo ustrezne opreme za gašenje Prostor je močno zadimljen “nekaj nam pravi” da se takoj umaknemo – intuicija…

21 Evakuacija – nekaj osnovnih navodil - 1
Vzorec gradiva Spoznajte se z potjo umika iz prostora/pisarne/učilnice ipd. Spoznajte se z lokacijo najbližjega ročnega gasilnika. O požaru takoj obvestite osebo, ki je določena v požarnem načrtu oz. takoj pokličite regijski center za obveščanje (gasilci) na tel št. 112. Ob klicu na št. 112 boste morali povedati: Kdo ste Od kod kličete Kaj se je zgodilo Ali je v požaru kdo poškodovan. Zapomnite si, kje se nahaja zbirno mesto. Takoj po umiku iz objekta naredite evidenco prisotnosti. Podatke o manjkajočih osebah posredujte odgovornim osebam in/ali gasilcem.

22 Evakuacija – nekaj osnovnih navodil - 2
Vzorec gradiva Seznanite se s postopki, ki jih morate v pisarni/učilnici/delavnici ipd. opraviti, ko je dan znak za evakuacijo! Vrata na poteh umika morajo biti v času zasedenosti objekta odklenjena (oz. se mora v škatlici ob vratih nahajati ključ). Poti umika morajo biti proste.

23 Evakuacija – nekaj osnovnih navodil - 3
Vzorec gradiva Med umikom nikoli ne odpirajte vrat, ki so vroča na dotik! Med umikom okna in vrata pisarne, učilnice, delavnice ipd., ki ste jo zapustili zaprite za seboj. Vrat ne zaklepajte! Upoštevajte navodila gasilcev in jim hkrati pomagajte z nasveti (podatki)! V objekt ne vstopajte, dokler ni bilo jasno povedano, da je to varno in je vstop dovoljen!

24 Načrt evakuacije Vzorec gradiva
Na tem mestu predstavite vaš načrt evakuacije. Predstavite elemente načrta evakuacije, pojasnite simbole in lokacijo zbirnega mesta. Po evakuacijskih poteh se skupaj z zaposlenimi tudi sprehodite. Opomnite jih na lokacijo gasilnikov, hidrantov, evakuacijskih oznak, morebitnih postopkov odpiranja vrat na evakuacijskih poteh ipd.

25 Vaja evakuacije Namen vaje
Vzorec gradiva Vaja evakuacije Namen vaje Preizkusiti postopek alarmiranja in izvesti evakuacijo iz objekta! Spoznavanje zaposlenih s postopki ob evakuaciji in na sami evakuaciji! Na vaji sodelujejo zaposleni in (ob predhodnem dogovoru) gasilske enote, ki: pomagajo izvajati vajo evakuacije, spoznavajo objekt in se ukvarjajo z nekaj scenariji, do katerih bi lahko prišlo ob požaru, ocenijo izvajanje evakuacije in podajo pripombe ter predloge za spremembe.

26 Vaja evakuacije Vzorec gradiva Zaposlenim/stanovalcem povejte, kakšen je znak za alarmiranje. Znak preizkusite in zagotovite, da ga bodo vsi prepoznali. Izvedite praktično vajo evakuacije. Evakuacija je lahko delna, kar je še posebej pomembno če zaradi narave proizvodnje ali funkcije objekta evakuacijo celega objekta težko izvedete. V nekaterih objektih kot npr. trgovine, bolnišnice ipd. predlagamo, da vajo evakuacije izvajajo le zaposleni, saj je zaradi namembnosti omenjenih objektov celotno evakuacijo pogosto nemogoče izvesti.

27 Vaja evakuacije Udeležene na vaji evakuacije opomnite, da mora evakuacija teči “urejeno”, torej brez pretirane naglice in prerivanja. Taka evakuacija bo varna in možnosti za poškodbe bo manj.

28 Vzorec gradiva Zaključki Vsi se moramo zavedati, da je glavni namen vaj evakuacije predvsem lastna varnost. Statistični podatki govore v prid temu, da se ob požaru iz objektov, kjer so bile predhodno izvajane vaje evakuacije, reši veliko več ljudi oz. je med evakuacijo manj poškodb.


Prenesi ppt "Usposabljanje za izvajanje evakuacije iz objekta – navodilo za pripravo mag. Aleš Jug."

Podobne predstavitve


Oglasi od Google