Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

AVSTRALIJA (najmanjša celina na dnu sveta)

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "AVSTRALIJA (najmanjša celina na dnu sveta)"— Zapis predstavitve:

1 AVSTRALIJA (najmanjša celina na dnu sveta)

2 ZASTAVA AVSTRALIJE:

3 ZEMLJEVID AVSTRALIJE in OCEANIJE:

4 OSNOVNI PODATKI: Uradno ime - Avstralska zveza
Velikost – km2 Število preb Uradni jezik – angleščina Glavno mesto - Canberra Denarna enota - avstralski dolar

5 O Avstraliji na kratko:
O Avstraliji na kratko: Avstralija leži na južni polobli. Ker je odmaknjena ob vseh drugih celin, je ohranila posebno in zelo zanimivo kulturo in način življenja. Je najmanjša, najbolj sušna in najbolj ravna celina na zemlji. “Rdeče srce” Avstralije (zgoraj na sliki) – so velike nenaseljene puščave z rdečo prstjo. Ljudje živijo na rodovitnih delih celine. Gorovja v jugovzhodu pokriva snežna odeja. INDUSTRIJA: Avstralija je tehnološko napredna razvita država. Je največja izvoznica volne in glavna proizvajalka mesa, sladkornega trsta in pšenice. Je tudi velika proizvajalka in izvoznica naravnih bogastev (aluminij).

6 Verska pripadnost: Večina Avstralcev je kristjanov ( pripadajo rimskokatoliški ter anglikanski cerkvi). Druge vere pa so še: baptistska, luteranska, muslimanska, pravoslavna in druge.

7 POLITIČNA DELITEV: DELIMO JO NA ŠEST DRŽAV IN DVA TERITORIJA:

8 Način vladanja v Avstraliji:
V Avstraliji imajo posebno obliko vladanja, ki se imenuje: parlamentarna zvezdna monarhija. Državni poglavar je britanska kraljica (Elizabeta II.), ki jo zastopa guverner. Šef vlade pa je ministrski predsednik.

9 Podnebje: Na severu - tropsko, na jugu - subtrobsko do zmerno toplo, v notranjosti – puščavsko (redko kdaj ko se ulije ploha in takrat se puščava prebudi in oživi) Najbolj vroč kraj je Marble Bar. Avstralija pa je tudi dežela pogostih suš in poplav.

10 ŽIVALI: V Avstraliji živi edinstven živalski svet: kenguruji, kljunaši, koale, emuji, kazuarji, vombati, medvedi vrečarji.

11 RASTLINE: V sušnem goličavju je okrog vrst cvetnic. V tropskih gozdovih na severu pa raste na stotine različnih dreves. Najbolj značilno in nenavadno pa je gotovo evkaliptus (na sliki). Ta drevesa z velikimi krošnjami uspevajo na sušnih področjih, kjer bi se večina dreves posušila, ker lahko njihovi mesnati in gumijasti listi ohranijo vodo, njihove korenine pa segajo globoko pod zemljo. V Avstraliji so pogosti požari, ki uničujejo rastlinje a ne evkaliptusov, ki so skoraj ognje varni saj jih ščiti skorja, ki odbija vročino.

12 AVSTRALIJA JE TESNO ZDRUŽENA Z ZDRUŽENIM KRALJESTVOM KAJTI KRALJICA ELIZABETA II. JE TUDI BRITANSKA KRALJICA. AVSTRALIJA JE BILA NEKOČ KOLONIJA VELIKE BRITANIJE. AVSTRALIJA JE EDINA CELINA, KI JE OBENEM TUDI DRŽAVA.

13 Domačini v Avstraliji Staroselci temne polti – Aborigini, so iz Južne Azije v Avstralijo pripluli že v kameni dobi in se naselili na severu celine. Preživljali so se z lovom (kopje in bumerang) in nabiralništvom. V pomoč so jim bili avstralski divji psi. Živeli so v popolnem sožitju z naravo in z vsemi živi bitji. Prepričani so bili, da si zemlje ne more nihče lastiti. Narava je po njihovem mnenju dediščina, ki so jo vsem zapustili predniki vendar jim to ni kaj dosti koristilo saj so jih belci “pregnali” v notranjost celine kjer sedaj živijo nomadsko življenje v nabiralniško – lovskih skupinah.

14 Avstralija danes: Izobraževanje:
Večina otrok obiskuje državne šole, ena četrtina otrok pa katoliške ali zasebne šole. Šolanje je obvezno od 5. do 15. leta. Večina jih govori angleško, ker pa je Avstralija večnacionalna država, govorijo njeni prebivalci tudi številne druge jezike, predvsem italijanščino in grščino.

15 Prebivalstvo: Večina prebivalstva so potomci angležev in ircev, ki so se naselili na tej celini. Značilna je neenakomerna poselitev (80% v mestu in 20% na podeželju). Največ prebivalcev je v jugovzhodnem delu celine, kjer so tudi največja mesta, ki pa so nastala prav zaradi rudnih bogastev, ki se tam nahajajo in pa zaradi ugodnih naravnih razmer.

16 Turizem: Neokrnjena narava in številne naravne znamenitosti (kot so veliki koralni greben, gora Uluru, Ayers Rock, narodni park Kakadu...) privabijo v Avstralijo številne turiste, katerim pa največje težave povzročajo velike razdalje, ki so za domačine povsem nekaj vsakdanjega. Turiste privabijo tudi prečudovite plaže.

17

18 Čeprav je Avstralija sušna država z malo padavinami spada med najbolj razvite države na svetu. K njeni gospodarski moči prispevata predvsem kmetijstvo in pridobivanje rudnih bogastev.

19 Zanimivosti: Slovite jedi na žaru – BERBECUE.

20 Ayers rock, Ayersova skala ali, kot mu pravijo domačini, Uluru, je ogromen osamelec, sestavljen iz peščenjaka. Stoji na tleh Severnega teritorija, natančneje nekaj kilometrov jugozahodno od mesta Alice Springs. Uluru prepredajo številne majhne jame. Te votline so domačinom tisočletja dajale zavetje pred pripekajočim soncem v opoldanskih urah, močno svetlobo in peščenimi viharji. Poleg zavetja so jo domačini uporabljali tudi kot svet kraj. Na njej in v njenih jamah so opravljali razne obrede in se posvečali duhovnosti.

21 VELIKI KORALNI GREBEN:
Skoraj km dolg greben se razteza pred avstralsko zahodno obalo. Območje, ki ga obsega je veliko kot Velika Britanija, sestavlja pa ga več kot posameznih koralnih čred, ki se ob oseki spremenijo v prave otoke. Morski park Velikega koralnega grebena je po mnenju nekaterih varstvenikov okolja in mnogih turistov, najlepši naravni park na svetu.

22 VELIKI KORALNI GREBEN:

23 VIRI: LITERATURA: 1. Jugovzhodna Azija, Avstralija, Oceanija, Antarktika. Dežele in ljudje. Založba Mladinska knjiga (st ) 2. Učbenik Spoznavamo Afriko in novi svet (geografija za 8. razred osnovne šole) - st

24 INTERNETNE STRANI: Vse slike so iz googlovega iskalnika za slike


Prenesi ppt "AVSTRALIJA (najmanjša celina na dnu sveta)"

Podobne predstavitve


Oglasi od Google