Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Wolfgang Amadeus Mozart

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "Wolfgang Amadeus Mozart"— Zapis predstavitve:

1 Wolfgang Amadeus Mozart

2 OSNOVNI PODATKI O MOZARTU
Wolfgang Amadeus Mozart se je rodil 27. januarja 1756 v Salzburgu. Velja za največjega glasbenega umetnika v zadnji polovici 18. stoletja. Deloval je v obdobju klasicizma, in sicer kot skladatelj, dirigent in izvajalec. Umrl je 5. decembra 1791.

3 MOZARTOVO ŽIVLJENJE Mozartovo pravo ime je bilo Johannes Chrysostomus Wolfgang Gottlieb Mozart. Njegovi prvi dve imeni se nanašata na svetnika Janeza Chrysostoma, ime Wolfgang pa je dobil po njegovem dedu po mamini strani. Imena Chrisistomus nikoli niso uporabljali. Mozart se je običajno podpisoval kot Wolfgang v Nemčiji ter Amadeo de Mozartini v Italiji. Že zelo zgodaj se je pokazalo, da je zelo nadarjen. Njegova izobrazba, za katero je skrbel oče Leopold, je bila veliko boljša kot pri dečkih, ki so hodili v šolo. Nikoli ga ni bilo treba siliti ali kaznovati. Zlahka je prebiral italijanske, francoske in angleške izraze ter popisal vse stene z računi. Če se ni bi rodil v glasbenem okolju, bi bil zagotovo jezikoslovec ali matematik.

4 MOZARTOVO ŽIVLJENJE Leta 1762 se je začela Mozartova turneja po evropskih dvorih. Kronisti so izračunali, da je bil Mozart zdoma skoraj tretjino svojega življenja, potovanja pa ga kljub počasnim kočijam in neudobju niso motila. Turneja se je končala decembra leta 1771 ko je umrl Mozartov in Leopoldov knezoškof Schrattenbach. Na njegovo mesto je prišel grof Colloredo, ki je veljal za sitneža. Mozart se je v naslednjih letih ukvarjal s cerkveno glasbo, zdaj pod novim knezoškofom, ki je sicer dovolj rad dajal denar, ni pa rad dajal dopusta. Leta 1777, ko je bil star 21 let, so Mozarta izbrisali iz plačilnega seznama. Upal je, da bo zdaj potoval sam in si našel primerno službo, vendar ga je spremljala mati, saj oče ni zaupal sinovi lahkotni naravi.

5 MOZARTOVO ŽIVLJENJE V Mannheimu se je Mozart zaljubil v 16-letno sopranistko Alojzijo Weber in očetu predlagal, da bi potoval z njo in njenim očetom. Leopoldu ti ni bilo niti najmanj všeč, zato mu je ukazal, da naj z materjo takoj odpotujeta Pariz. Wolfgang je službo našel v rodnem Salzburgu, potem ko je tam umrl organist. Njegov delodajalec je bil spet grof Colloredo, ki pa je z leti postajal vedno bolj zahteven. Mozart je zato čez čas ponudil svoj odstop. Mozart pa je postal cesarsko kraljevi dvorni glasbenik na Dunaju. Imel je bolj malo denarja, nato pa je začel še bolehati zaradi revmatizma in glavobolov. Umrl je v zgodnjih urah 5 decembra 1791 na Dunaju. Pokopali so ga v skupinski grob revežev.

6 MOZARTOVA DELA V svojem kratkem življenju je Mozart ustvaril več kot 600 del, in sicer: - 41 simfonij, - 27 klavirskih koncertov, - 7 violinskih koncertov, - 4 koncerte za rog in orkester, - 3 koncerte za flavto in orkester, - 2 koncertantni simfoniji, - 1 koncert za klarinet in orkester, - 1 koncert za fagot in orkester, - 1 koncert za flavto, harfo in orkester - 21 oper, pri cerkveni glasbi pa: - 19 maš, - rekvijem, - 4 litanije, - 2 večernice, - 2 oratorija, - 17 cerkvenih sonat itd.

7 KLASICIZEM Klasicizem je glasbeni slog v evropski resni glasbi, ki ga časovno okvirno umeščamo med letnici Bachove (1750) in Beethovnove smrti (1827), razvil se je v Franciji. Eden izmed najpomembnejših skladateljev tega obdobja je bil Wolfgang Amadeus Mozart. V tem obdobju so se dogajale tudi velike družbene spremembe - umetnost je bila dostopna tudi meščanstvu, odpirala so se nova, javna gledališča in koncertne dvorane. Prvi javni koncerti so se začeli v Parizu v leta1725, v Londonu leta 1914, na Dunaju pa v 18. stoletju. Najbolj priljubljena glasbena zvrst je bila opera. Glasbo so skladatelji usmerjali nazaj k naravni preprostosti, optimizmu in sproščenosti, Tudi približno 80% Mozartovih skladb je v durovi tonaliteti. Poleg njega sta bila najpomembnejša skladatelja še Beethoven ter Haydn. Vsi trije so delovali na Dunaju, zato jih označujemo kot dunajske klasike. V klasicizmu so se razvile tudi nove glasbene oblike: godalni kvartet in simfonija; svobodne variacije itd.

8 Še kakšna vprašanja ?


Prenesi ppt "Wolfgang Amadeus Mozart"

Podobne predstavitve


Oglasi od Google