Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

PUNK Spodkopavaj njihovo veličastno oblast, zavračaj njihova naravna merila, naj bosta anarhija in nered tvoja zaščitna znaka, povzroči toliko kaosa in.

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "PUNK Spodkopavaj njihovo veličastno oblast, zavračaj njihova naravna merila, naj bosta anarhija in nered tvoja zaščitna znaka, povzroči toliko kaosa in."— Zapis predstavitve:

1 PUNK Spodkopavaj njihovo veličastno oblast, zavračaj njihova naravna merila, naj bosta anarhija in nered tvoja zaščitna znaka, povzroči toliko kaosa in razdora, kolikor le moreš, vendar jim ne pusti, da te dobijo živega. - Sid Vicious

2 IZVOR Izraz »punk rock« (iz angleškega izraza punk, ki pomeni gnil, ničvreden, ali nesramen; v zaporniškem slengu izraz pomeni podredljiv) so prvotno uporabljali za poimenovanje glasbeno enostavni rock & roll (temelječ na kitarah in vokalih) v ZDA v srednjih šestdesetih, kot sta the seeds in the sandells, ki pa sta sedaj večkrat opredeljena kot .

3 ZGODOVINA Ameriške korenine
Ramones The Stooges

4 Kot skupine, v katerih najdemo zametke punka, omenjajo satirične ter odštekane z Lou Reedom in pevko Nico, ki so predstavljali glas urbanega realizma. Detroit, ki ga imenujejo tudi mesto rocka, je proizvedel revolucionarne , ki so na punk vplivali zaradi eksplozivnega načina izražanja idej in močne politične zavesti ter Iggyja Popa in njegovo spremljevalno skupino the stooges . Iggy je s koncerti presegal meje realnosti, iz njih je naredil performas. Na njih se je rezal, skakal na občinstvo in jim v obraz vpil vse vrste žaljivk, če niso bili dovolj zagreti. Poznavalci ga imenujejo enega prvih pravih vplivov na zgodnji punk (proto punk). Izmed pomembnejših skupin omenimo še iz Vzhodne obale, ki so do medijske pozornosti prišli šele, ko jim je smrtna doza mamil pobrala bobnarja. Njihovi komadi so govorili o uporništvu in vprašljivi realizaciji medle prihodnosti, ter predvsem o , katerim je bila najpomembnejša stvar v življenju - izogibanje dolgčasa. Te skupine, ki jih imenujemo začetnike punka (proto punk), se svojega močnega vpliva takrat seveda niso zavedale. Bili so nekaj posebnega; njihova besedila so bila za takratne razmere hudo žaljiva, uperjena proti sistemu in trenutni politiki, predvsem pa proti komercialni glasbi in kulturi. Prvi bend, ki pa se je bolj neposredno približal punku oz. punk rocku so bili The Ramones. Prvi so igrali komade resnično hitro; normalno, 4-minutno pesem so spravili na dobro minuto. Za današnje dni morda nič posebnega, v letu 1976 pa je bil tak način igranja senzacija.

5 ANGLEŠKI PUNK SEX Pistols The Clash

6 Po uspehu Ramonsov je v Veliki Britaniji kar naenkrat nastalo ogromno punk bendov; , Sex Pistols, , . Med tistimi, manj priznanimi, vendar vseeno kvalitetnimi, pa najdemo , , in . Sex Pistols so seveda najbolj znani izmed njih. Skupaj so bili le malo časa, vendar so za vedno pustili svoj pečat v razvoju glasbe. Skozi njihove surove, nihilistične komade in nasilne nastope so revolucionizirali idejo tega, kar naj bi rock’n’roll v resnici bil. V Angliji so veljali za nevaren proizvod družbe in marsikje jim niso pustili . V Ameriki niso imeli istega pomena, kot v Angliji, a je vseeno v obeh deželah ravno zaradi njih nastalo ogromno bendov, razvila pa se je tudi močna glasbena scena.

7 Pa spet nazaj v Ameriko…
Po navalu angleških punk bendov je v Kaliforniji nastalo kar nekaj zanimivih skupin, ki so se spogledovale s hardcorom, Oi! punkom in blitzcorom. To so bili Bad Brains, Black Flag… ki so bili še bolj agresivni in glasni, nekateri tudi politično angažirani. Njihov odgovor so bili angleški The Exploited, Oi Polloi…

8 NOVODOBNI PUNK

9 Punk je spet oživel s prvimi takti Nirvaninega “Smells like teen spirit”, vendar v popolnoma drugačni obliki. Nekoč je bila to subkultura, ki se je upirala masovni produkciji in uveljavljala način DIY (Do It Yourself) oz.“naredi sam”. Se pravi, da je podpirala nastanek neodvisnih založb, doma narejenih fanzinov, s katerimi so širili svojo ideologijo, celo šivanje lastnih . Vendar so velike glasbene založbe še prehitro zavohale, kako se lahko uporništvo dobro prodaja. Punk je postal kapitalistični sen. In v trenutku, ko se je to zgodilo (in to se ni zgodilo samo punku), je ta glasbena zvrst postala sintetičen mladinski proizvod, orožje v rokah , ki so stare punkerske vrednote izrabile v povečanje lastnega . Vsi bendi, ki so bili nekoč del undergrounda (Rancid, Bad Religion, …), so čez noč postali uspešnica. Pa vendar moramo post punkovskim skupinam ali skupinam punk revivla priznati določeno kvaliteto; v njihovih komadih je veliko energije, ki še posebej pridejo do izraza na koncertih. Najbolj znani bendi prihajajo iz Kalifornije, ki je zibelka melodičnega hardcore punka/pop punka/newschool punka, vendar jih dandanes najdemo že po celem svetu. Če naštejemo nekaj zanimivejših (oz.najbolje prodajanih): veterani Bad Religion, NOFX in , pa Pennywise, Rancid, H2O, Offspring …Blink 182, Green Day, Sum 41, GOB, Billy Talent, Simple Plan, Good Charlotte, Plus 44, No use for a name in še in še bi lahko naštevali.

10 SLOVENSKI PUNK

11 Punk je bil v Sloveniji oz
Punk je bil v Sloveniji oz. v nekdanji Jugoslaviji dokaj močno uderground gibanje, ki se je zoperstavilo napakam socialistične družbe. Njegov nastanek so pogojevale socialno-ekonomske razmere, v katerih smo takrat živeli: , nizek življenjski standard, , devalvacije, stanovanjski problemi ipd. Med prvimi, ki so kot glasbena skupina idejo punka vpeljali v Slovenijo, so bili Pankrti (leta 1977 so imeli prvi koncert na ). Nekako ob istem času so na radiu Študent začeli predvajati prve punk plošče, ki so jih posamezniki prinesli iz tujine. Ko se je enkrat začelo, ni bilo več poti nazaj; nastali so , , Kuzle, , , , , Niet, , , , …Večina izmed njih je nastopila tudi na zgodnjih festivalih Novega Rocka v Križankah. Za tedanjo miselnost povprečnega a je bil šok seveda že sama pojava punkerja: verige, strgane kavbojke, neti, pasje ovratnice, bulerji ali pa njihovi predhodniki, stari vojaški čevlji, priponke, majice s “čudnimi” slikami in napisi, usnjene jakne, na katere so slogane in imena najljubših skupin pisali kar z Edigsom itd. Zbirali so se v discu Študent, kasneje v Leninovem parku, na Kersnikovi 4 in seveda v najrazličnejših lokalih: Pod Skalco, v Riu, Medexu, Unionu... Zaradi obleke in včasih tudi nasilniškega obnašanja so bili marsikje nezaželeni in tudi preganjani s strani policije. Prestop Slovenije v neodvisnost in prehod v tržno miselnost pa je terjal svoj davek tudi pri punku. Postal je del masovne kulture in težko bi rekli, da je še subkultura, čeprav pri nas te spremembe niso tako občutne, kot recimo v Ameriki. Večina starih punk bendov iz jugoslavije je razpadlo, začeli pa so se pojavljati novi bendi, katerih večina se je igrala hardcore punk, kar pa je bil trend že v poznih osemdesetih. Eni izmed takšnih so: , , , , , , , ... Med bolj znane bende v poznih 90. letih sodijo tudi Racija, Scuffy Dogs, Elvis Jackson (Še zmeraj igrajo). Marsikje po Sloveniji se trudijo, da se primarno bistvo punka ne bi zmanjšalo (razni bari in društva ter mladinski centri po državi). Izstopa Mesto in društvo Kapa, ki v Gali Hali redno organizira punk koncerte slovenskih in tujih bendov, vsako leto pa tudi Drr Mrr Orto Punk festival, ki poteka v Orto baru v Ljubljani.

12

13


Prenesi ppt "PUNK Spodkopavaj njihovo veličastno oblast, zavračaj njihova naravna merila, naj bosta anarhija in nered tvoja zaščitna znaka, povzroči toliko kaosa in."

Podobne predstavitve


Oglasi od Google