Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Kdo ali kaj dela na njivi?

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "Kdo ali kaj dela na njivi?"— Zapis predstavitve:

1 Kdo ali kaj dela na njivi?
Kdor seje, dela na njivi. os. odv. gl. st. Kateri stavek je glavni (lahko stoji samostojno)? dela na njivi Vprašaj se po odvisnem stavku. Vprašalnica KDO ALI KAJ + povedek glavnega stavka ustreza osebkovemu odvisniku. Podčrtaj odvisnik.

2 Koga ali kaj je zahtevala od voznika?
Od voznika je zahtevala, da se opraviči. gl. st. predm. odv. Kateri stavek je glavni (lahko stoji samostojno)? od voznika je zahtevala Vprašaj se po odvisnem stavku. Vprašalnica KOGA ALI KAJ + povedek glavnega stavka ustreza predmetnemu odvisniku. Podčrtaj odvisnik.

3 Kdaj je veliko časa za smučanje?
Ko so zimske počitnice, je veliko časa za smučanje. čas. odv. gl. st. Kateri stavek je glavni (lahko stoji samostojno)? je veliko časa za smučanje Vprašaj se po odvisnem stavku. Vprašalnica KDAJ + povedek glavnega stavka ustreza časovnemu odvisniku. Podčrtaj odvisnik.

4 Dobiva se, kjer se stekajo reke.
Kje se dobiva? Dobiva se, kjer se stekajo reke. gl. st. kraj. odv. Kateri stavek je glavni (lahko stoji samostojno)? dobiva se Vprašaj se po odvisnem stavku. Vprašalnica KJE + povedek glavnega stavka ustreza krajevnemu odvisniku. Podčrtaj odvisnik.

5 Kako je gospodinja vstopila v izbo?
Gospodinja je vstopila v izbo, tako da je molčala. gl. st. nač. odv. Kateri stavek je glavni (lahko stoji samostojno)? gospodinja je vstopila v izbo Vprašaj se po odvisnem stavku. Vprašalnica KAKO + povedek glavnega stavka ustreza načinovnemu odvisniku. Podčrtaj odvisnik.

6 Zakaj je izklopil televizijo?
Ker grmi, je izklopil televizijo. vzr. odv. gl. st. Kateri stavek je glavni (lahko stoji samostojno)? je izklopil televizijo Vprašaj se po odvisnem stavku. Vprašalnica ZAKAJ + povedek glavnega stavka ustreza vzročnemu odvisniku. Podčrtaj odvisnik.

7 Kljub čemu ni izklopil televizije?
Čeprav grmi, ni izklopil televizije. dop. odv. gl. st. Kateri stavek je glavni (lahko stoji samostojno)? ni izklopil televizije Vprašaj se po odvisnem stavku. Vprašalnica KLJUB ČEMU + povedek glavnega stavka ustreza dopustnemu odvisniku. Podčrtaj odvisnik.

8 Čemu / s katerim namenom je izklopil televizijo?
Izklopil je televizijo, da se zaradi grmenja ne bi pokvarila. gl. st. nam. odv. Kateri stavek je glavni (lahko stoji samostojno)? izklopil je televizijo Vprašaj se po odvisnem stavku. Vprašalnica ČEMU / S KATERIM NAMENOM + povedek glavnega stavka ustreza namernemu odvisniku. Podčrtaj odvisnik.

9 Pod katerim pogojem bi bilo stanje boljše?
Če bi vsak pazil na okolje, bi bilo stanje boljše. pog. odv. gl. st. Kateri stavek je glavni (lahko stoji samostojno)? bi bilo stanje boljše Vprašaj se po odvisnem stavku. Vprašalnica POD KATERIM POGOJEM + povedek glavnega stavka ustreza pogojnemu odvisniku. Podčrtaj odvisnik.

10 Katera roža je všeč meni?
Meni je všeč roža, ki ima rdeč cvet. gl. st. pril. odv. Kateri stavek je glavni (lahko stoji samostojno)? meni je všeč roža Vprašaj se po odvisnem stavku. Vprašalnica KATERA + povedek glavnega stavka ustreza prilastkovemu odvisniku. Podčrtaj odvisnik.


Prenesi ppt "Kdo ali kaj dela na njivi?"

Podobne predstavitve


Oglasi od Google