Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

ANALIZA UPOŠTEVANJA PRAVILA PREPOVEDI IGRANJA CONSKIH OBRAMB V

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "ANALIZA UPOŠTEVANJA PRAVILA PREPOVEDI IGRANJA CONSKIH OBRAMB V"— Zapis predstavitve:

1 ANALIZA UPOŠTEVANJA PRAVILA PREPOVEDI IGRANJA CONSKIH OBRAMB V
Združenje košarkarskih trenerjev Slovenije Fakulteta za šport – Katedra za košarko Brane Dežman ANALIZA UPOŠTEVANJA PRAVILA PREPOVEDI IGRANJA CONSKIH OBRAMB V TEKMOVANJIH U – 14

2 Dogovor V sezoni 2007/2008 smo se dogovorili, da trenerji v vseh kategorijah pionirjev in pionirk na tekmah ne bodo igrali postavljenih conskih in sestavljenih obramb, ker so zanje prezahtevne, hkrati pa slabo vplivajo na njihov igralni razvoj. To smo zapisali tudi v Etični kodeks za trenerje mladih igralcev in igralk in Tekmovalne propozicije za pionirje U14, U12 in U10. Vsi trenerji so podpisali izjavo, da se z določili Etičnega kodeksa strinjajo, in da se bodo po njem ravnali.

3 K O D E K S OBNAŠANJA KOŠARKARSKIH TRENERJEV SLOVENIJE (izvleček)
Etični kodeks je zbirka pravi ali načel o nravnih dolžnostih ljudi do družbe, ustanove, družine, sočloveka … 1. člen Kodeks obnašanja košarkarskih trenerjev Slovenije postavlja temeljne norme obnašanja košarkarskega trenerja v delovnem in širšem okolju. 2. člen Košarkarski trener opravlja svoje dolžnosti v skladu s pravili Združenja košarkarskih trenerjev Slovenije in tem Kodeksom. S svojim obnašanjem in dejanji skrbi za svoj ugled, ugled trenerjev in košarkarske stroke. 13. člen Košarkarski trener z igralci ne sme izvajati škodljivih eksperimentov. Za vsako tovrstno dejavnost, mora dobiti soglasja igralcev in njihovih staršev.

4 Trenerska opravila opravljaj odgovorno.
ETIČNI KODEKS ZA TRENERJE, KI TRENIRAJO DEČKE IN DEKLICE STARE DO 14 LET (izvleček) Trenerska opravila opravljaj odgovorno. Pri poučevanju košarke upoštevaj načelo sistematičnosti in postopnosti. Ne izbiraj take taktike v obrambi in napadu, ki slabo vpliva na pravilen razvoj mladih igralcev ali igralk! Postavljene conske in sestavljene (kombinirane) obrambe, osebne in conske presing obrambe s podvajanjem v obrambni polovici igrišča ter preveč statični postavljeni napadi zanje niso primerni.

5 e. PREPOVED CONSKIH OBRAMB V TEKMOVANJIH
TEKMOVALNE PROPOZICIJE: U – 14, U – 12 in U – 10 (2012) 3. TEKMOVALNE DOLOČBE 3.1. Splošne določbe, 33. člen (Uradna košarkarska pravila) e. PREPOVED CONSKIH OBRAMB V TEKMOVANJIH V vseh kategorijah in na vseh nivojih tekmovanj pionirjev in pionirk (do 14 let, do 12 let do 10 let) je prepovedano igranje vseh oblik postavljenih conskih obramb. V vseh kategorijah in na vseh ravneh tekmovanj pionirjev in pionirk (do 14 let, do 12 let do 10 let) je dovoljeno igranje osebnega in conskega presinga s podvajanjem izključno v napadalni polovici in ob sredinski črti. Iz takšne obrambe mora ekipa preiti v postavljeno osebno obrambo.

6 33. člen (Uradna košarkarska pravila)
f. PREPOVED UPORABE BLOKAD V KATEGORIJAH DO 12 LET IN DO 10 LET. V kategorijah pionirjev in pionirk do 12 let in do 10 let je prepovedano igrati vse vrste blokad igralcu z žogo (npr. blokiraj in vteči - pick and roll ter blokiraj in se odkrij - pick and pop) in igralcu brez žoge (npr. vertikalne, horizontalne in diagonalne blokade – enojne, dvojne, zaporedje – hrbtne, bočne). Dovoljeno je sodelovanje dveh igralcev z vročitvijo žoge (križanje z vročitvijo žoge). Če se kršitev zgodi, mora sodnik to dejanje igralcev ali igralk označiti kot PREKRŠEK. Kazen za dosojen prekršek je odvzem posesti žoge ekipi, ki je storila ta prekršek (posest žoge dobi nasprotna ekipa).

7 Argumenti za izbiro omenjene taktike v obrambi 1. argument:
V vseh starostnih kategorijah je temelj uspešne igre v napadu in obrambi kakovostna in odgovorna igra posameznika ali dvojice. Ti dve igri, in z njimi povezane motorične in psihične lastnosti, mladi igralci in igralke najlažje in najhitreje osvojijo v mladosti, če jim damo priložnost. Zahtevnejša taktika pride na vrsto takrat, ko imajo igralci in igralke dobro naučene in osvojene omenjene osnove.

8 2. argument: Igranje prehodnih (presing) in postavljenih osebnih obramb, brez pretiranih primesi conskih obramb, v pionirskih starostnih kategorijah poudarjeno razvija posamično odgovornost v obrambi, ustrezne motorične in psihične lastnosti ter utrdi temeljno košarkarsko znanje v obrambi in napadu. Napadalcem dajejo tudi več možnosti, da pokažejo kaj znajo. Za razvoj talentiranih igralcev je tak način igranja najprimernejši.

9 3. argument: Postavljene conske in sestavljene (kombinirane) obrambe, pri tej starosti igralcev in igralk, razvijajo neodgovorno, špekulantsko (preračunljivo) igro v obrambi, v napadu pa igralcem z žogo, kljub izredno slabi posamični obrambi, otežujejo uspešno igro (kritje napadalcev v visoki preži, neodgovorno spuščanje napadalcev pod koš; zato morajo drugi igralci veliko prevzemati, ali pasivno podvajati igralca z žogo). S takimi obrambami vzgajamo špekulante in lenuhe, s katerimi ne moremo biti konkurenčni v Evropi.

10 Trezna presoja Trenerji mladih igralcev in igralk se morajo odločiti ali bo temeljni moto izbire njihove taktike v obrambi razvijanje posamične odgovornosti in nesebične pomoči, kadar jo soigralec potrebuje, ali razvijanje potuhe, oziroma nesprejemljive pomoči soigralcev, zaradi neodgovornega igranja posameznih igralcev.

11 Težave so tudi v napadu Iz analiz taktike igre v napadu lahko tudi ugotovimo, da obstajajo težave tudi v napadu. Pri slabše selekcioniranih in treniranih ekipah smo opazili, da njihov napad temelji predvsem na igri z žogo, igra brez nje pa je zelo zapostavljena. Ker zaradi tega večina napadalcev v glavnem stoji, je postavljanje in igranje obrambnih igralcev podobno kot pri conski obrambi.


Prenesi ppt "ANALIZA UPOŠTEVANJA PRAVILA PREPOVEDI IGRANJA CONSKIH OBRAMB V"

Podobne predstavitve


Oglasi od Google