Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

RETORIKA.

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "RETORIKA."— Zapis predstavitve:

1 RETORIKA

2 Kaj je retorika? To ni znanost ali spretnost ampak veščina.
Veščina uspešnega govornega prepričevanja in argumentiranja. Retorika je ponaredek pravičnosti. Govornik ne govori nujno resnice. Retorika nima nobene zveze z resnico, ker jo zanima verjetnost.

3 Začetki retorike Prvi začetki retorike segajo že v 5. stol. pr. n. št. Začetnika naj bi bila Gelon in Hieron ko sta s prepričevalnim govorom ljudi pripravila do tega da so se odselili iz določenega področja.

4 Platon Obravnava dve retoriki in sicer dobro in slabo
Na eni strani so razne vrste laskanja in spakovanje, na drugi strani pa zavračanje vsakršnega ugajanja.

5 Aristotelovska retorika
Aristotel je napisal dve razpravi o zadevah govora, ki pa se med sabo razlikujeta. Ena obravnava umetnost javnega govorjenja, druga pa uravnava napredovanje govora od ideje k ideji.

6 Retorični govor Retorični govor naj bi bil sestavljen iz:
-Proemija (posebni uvodni del) -Naracije (pripovedovanje) -Dokazov -Pomožnih pripomb -Peroracije (z obliko splošne verjetnosti)

7 Kako govor sestaviti? INVENTIO: poiskati podatke, da dokažeš svoj prav v neki zadevi in v to prepričaš tudi občinstvo. DISPOSITIO: razporeditev, urejena zgradba govora ELOCUTIO: okrasitev, ubeseditev govora MEMORIA: zapomnitev govora ACTIO: nastop, verbalna in neverbalna komunikacija

8 Retorična vprašanja To je vprašanje, za katerega nočemo odgovora. Ta vprašanja ti dajo zgolj misliti. Primer: “Kje si pa to neumnost pobral?”

9 VIRI: Literatura -Roland BARTEHS, Retorika starih, Elementi semiologije, ŠKUC Filozofska fakulteta Internet


Prenesi ppt "RETORIKA."

Podobne predstavitve


Oglasi od Google