Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Pablo Picasso MODRO OBDOBJE

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "Pablo Picasso MODRO OBDOBJE"— Zapis predstavitve:

1 Pablo Picasso MODRO OBDOBJE

2 Kazalo Osebni podatki Picassa Življenje pred modrim obdobjem (l.1901)
Modro obdobje Začetek Dela Konec

3 Pablo Picasso Rojstvo: 25. oktober 1881, Málaga
Smrt: † 8. april 1973, Mougins Rojstno ime: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruiz y Picasso Oče: Jose Ruíz (oče), Mati: Maria Picasso Pablo Picasso se je rodil 25. oktobra l.1881 v Malagi in umrl l.1973 v Parizu. Njegov oče je bil Jose Ruiz, mati pa Maria Picasso

4 Izdajanje revije “Arte Joven”
Vse se začne leta 1901… Začetek leta: Izdajanje revije “Arte Joven” Opisovala kritični in satirični duh liberalne Barcelone. l – je Picasso dopolnil 20 let. Pomladi tistega leta sta skupaj s prijateljem začela izdajati revijo “Arte Joven”, da bi z njo zanesel v prestolnico kritični in satirični (tu so bili zbrani članki, ki so na oster in zbadljiv način prikazovali resničnost) duh liberalne Barcelone. Revija je bila pisana v ostrem tonu, usmerjenem v družbeno kritiko in neprikrito sovražnem buržoaziji(višji razred-višji sloji družbe), istega duha pa so vsebovale ilustracije, ki jih je narisal Picasso za 1. številko. Revija je bila pisana v ostrem tonu, usmerjena v družbeno kritiko in sovražni buržoaziji, to pa so tudi izražale ilustracije – narisal Pablo Picasso

5 Tu je živel in ustvarjal večji del svojih 1. pariških let.
Picasso je odpotoval v Paris, kjer je srečal vrstnika P. Manacha, ta pa mu je ponudil delo in sobo v svojem stanovanju. Tu je živel in ustvarjal večji del svojih 1. pariških let. Ob izidu 1. številke je Picasso odpotoval v Paris, srečal vrstnika P.Manacha, ki mu je ponudil delo in sobo v svojem stanovanju. V tisti pariški četrti, je Picasso živel in ustvarjal večji del svojih 1. pariških let.

6 Ambroise Vollart, trgovec z umetninami,
je Picasssu organiziral razstavo njegovih del. Ta je doživela silno ugodno kritiko, kar se je ponovilo tudi ob razstavi v Barceloni, kjer je dobil zelo lepo kritiko od revije Pel y Ploma Isto leto mu je Ambroise Vollart, trgovec z umetninami, vedno pozoren in naklonjen najbolj živim slikarskim umetninam, organiziral razstavo njegovih del, ki je doživela silno ugodno kritiko, kar se je ponovilo tudi ob razstavi v Barceloni, kjer je dobil zelo lepo kritiko od revije Pel y Ploma.

7 V teh delih pa še ni mogoče zaslediti osebnega stila umetnika.
Osebni stil jeseni l. 1901 V teh delih se kaže nedosežna spretnost, vendar še ne moremo reči o lastnem, osebnem stilu. Ta osebni stil je Picasso dosegel jeseni l

8 Vmesna dela (npr. Dekle z golobom)
Osebno pojmovanje življenja in sveta Intimna tematika Nekaj vmesnih del, kakršno je npr. Dekle z golobom, je s svojo večjo zadržanostjo, z osredotočenjem na precej intimno tematiko, že znamenje novega obdobja. Pisacco se je namreč popolnoma zavedal tega preloma v svojem stilu, tega odklona od že sprejetega in cenjenega načina, opazil je, da njegovo slikarstvo nenadoma ne temelji več na njegovi bajni nadarjenosti, ampak na njegovem osebnem pojmovanju življenja in sveta.

9 O: nenavaden in vpadljiv priimek
Podpisovanje slik: X Pablo Ruiz y Picasso Picasso Zakaj? O: nenavaden in vpadljiv priimek Od zdaj naprej, od konca l. 1901, od začetka modrega obdobja ni nikoli več podpisoval svojih slik Pablo Ruiz y Picasso, ampak pa le z materinim priimkom picasso. Zakaj? Obstaja več razlag..sam Picasso je trdil, da je prevzel materin priimek zato, ker je bil zelo nenavaden in vpadljiv.

10 Kasneje je v Parizu živel s prijateljem Carlosom Casagemasom, ki je leta zaradi neuslišane ljubezni storil samomor. Picassa je to popolnoma strlo, iz česar se je porodila biblična kompozicija Spomin: pogreb Casagemasa, ki je vehementno najavila njegov novi slog. Kasneje je v Parizu živel s prijateljem Carlosom Casagemasom, ki je leta 1901 zaradi neuslišane ljubezni storil samomor. Picassa je to popolnoma strlo, iz česar se je porodila biblična kompozicija Spomin: pogreb Casagemasa, ki je vehementno najavila njegov novi slog.

11 pogreb Casagemasa

12 MODRO OBDOBJE Značilnost modrega obdobja? mrzlo modra barva;
Kakšne so značilnosti, pomen tega novega obdobja? Na vseh platnih, ki jih je poslikal od konca l.1901 do konca l.1904 v Barceloni in Parizu, je značilna modra barva, in sicer redka, mrzlo modra barva.

13 Ljudje, ki se prebijajo skozi življenje v bedeči bedi, v
Modra barva ustvarja okolje, ki je usklajeno s predmeti, s človeško resničnostjo teh slik. Upodobljeni: zavrženci družbe, berači ulični pevci potepuhi prostitutke slepci … Ljudje, ki se prebijajo skozi življenje v bedeči bedi, v suženjski ponižnosti. temačne hladne modro tonirane slike Toda to ni le barva, saj mu ustvarja okolje, ki je usklajeno s predmeti, s človeško resničnostjo teh slik. Na njih so upodobljeni zavrženci družbe, berači, pevci, potepuhi, slepci, ki se prebijajo skozi življenje v bedeči bedi, v suženjski ponižnosti.

14 V nadaljevanju m.obdobja je uveljavil izrazito hladen,
melanholičen slog modrih tonov, kjer prevladujejo monokromne ploskve Vsebina slik: se osredotoča na kompleksne medčloveške vezi, odtujenost samoto izgubljenost žalost kot neposredni vpliv intimnega doživljanja sveta okrog sebe V nadaljevanju m.obdobja je uveljavil izrazito hladen, melanholičen slog modrih tonov, kjer prevladujejo monokromne ploskve. Vsebina slik se osredotoča na kompleksne medčloveške vezi, odtujenost, samoto, izgubljenost, žalost kot neposredni vpliv intimnega doživljanja sveta okrog sebe

15 La vie Stari kitarist

16

17

18

19 Prostitutki v baru

20 Celestina

21 Družina Soler

22 Dva prijatelja Par

23 Picasso slika te slike, z razumevanjem in solidarnostjo do človeka, saj tudi sam pripada človeštvu te družbe. Da bi izrazil občutek samote, zapuščenosti, revščine, da bi prikazal svet brez tolažbe in upanja, simbolična barva: strogo, zloveščo modrino zgodnjega zimskega jutra. Picasso slika te slike, z razumevanjem in solidarnostjo do človeka, saj tudi sam pripada človeštvu te družbe. Da bi izrazil občutek samote, zapuščenosti, revščine, da bi prikazal svet brez tolažbe in upanja, si najde sijajen simbolični pripomoček: strogo, zloveščo modrino zgodnjega zimskega jutra. Pred to modrino, potopljeni v modrino stojijo njegovi liki v neznanskem mrazu, a nikdar v svetu, s katerim bi našli stik.

24 Izbor barve je izraz človeškega odnosa do bljižnega
in do družbe, ki je v skladu z otožnim obupom in žalostjo brez upanja. Izbor barve ni torej zgolj razumski, ne pomeni estetske omejitve, ampak je izraz človeškega odnosa do bližnjega in do družbe, ki je v presenetljivem skladu z otožnim obupom in žalostjo brez upanja.

25 Leta m.obdobja, je Picasso le delno preživel v Parizu,
večji del je bil v Barceloni. To obdobje se je končalo leta 1904, ko je Picasso zapustil Barcelono in se preselil v Pariz. Leta m.obdobja, je Picasso le delno preživel v Parizu, večji del je bil v Barceloni. To obdobje se je končalo leta 1904, ko je Picasso zapustil Barcelono in se preselil v Pariz.

26 Viri: http://www.dnevnik.si/novice/kultura/1042331001
Knjiga: Picasso Knjiga: Picasso – Mojstri 20 stoletja

27 Hvala za pozornost!


Prenesi ppt "Pablo Picasso MODRO OBDOBJE"

Podobne predstavitve


Oglasi od Google