Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Energija.

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "Energija."— Zapis predstavitve:

1 Energija

2 Nasplošno Energija je ena osnovnih fizikalnih količin. Je neusmerjena veličina in je povezana s sposobnostjo opravljanja dela in/ali vira toplote. Energije ne moremo ustvariti ali uničiti. V fiziki je energija povezana s stanjem sistema.

3 Kinetična energija Wk= mv 1 2
Kinetična energija je energija, ki jo ima telo zaradi svojega gibanja. 1 Wk= mv 2 2 Pri tem je m masa telesa, v pa njegova hitrost.

4 Potencialna energija Potencialna energija je energija, ki jo ima telo v polju sil. Telo z dano maso ima tako v gravitacijskem polju določeno težnostno potencialno energijo. Wp=Fg.h

5 Notranja energija Notranja energija je energija, ki jo ima telo zaradi svojega stanja. Stanje sistema navadno opredelimo s termodinamskimi spremenljivkami, kot so temperatura, tlak ali prostornina.

6 Prožnostna energija Prožnostno energijo imajo napeta ali stisnjena prožna telesa (vzmet, elastika, ...). Telesa so prožna, če se po prenehanju delovanja sil povrnejo v prvotno obliko. Napeto ali stisnjeno telo, je zmožno opravljati delo, zato mu pripisujemo posebno obliko energije - prožnostno energijo.

7 Kemijska energija Kemijska energija je energija, povezana z nastankom in razgradnjo kemijskih vezi v molekulah. Pri vezavi atomov v molekule se lahko nekaj energije sprosti, če gre za eksotermno reakcijo. Nasprotno je treba za razgradnjo kemijske vezi, s katero so povezani atomi v molekuli, pri endotermnih reakcijah vložiti nekaj energije. Eksotermna reakcija Endotermna reakcija

8 Jedrska energija Podobno kot so vezani atomi v molekuli, so vezani tudi nukleoni v atomskem jedru, le da te povezuje močna jedrska sila. Pri procesih, pri katerih se jedra preoblikujejo, se lahko del te energije sprosti kot jedrska energija.

9 Obnovjlivi viri energije
Sončna energija Vetrna energija Vodna energija-hidroenergija

10 Neobnovljivi viri energije
Premog Nafta Jedrska energija

11 Vaja Kinetična energija:
1. Kolikššno kinetično energijo ima smučar z maso 60 kg in hitrostjo  10 m/s? 2. Kolikššna je masa telesa, ki ima pri hitrosti 4 m/s kinetično energijo  480 J?

12 Potencialna energija:
1. Trgovka dvigne na 1,5 m visoko polico 8 kg blaga. Kolikššna je  potencialna energija blaga na polici glede na sobna tla? 2. Kolikšo delo opravi hiššnik, ki dvigne 25 kg vrečeo z viššine 0,5 m na  viššino 2,5 m ?

13 Viri: http://www.hse-energija.si/uploads/pics/KdajTrosim_Y_02.gif


Prenesi ppt "Energija."

Podobne predstavitve


Oglasi od Google