Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Mladina znotraj župnije

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "Mladina znotraj župnije"— Zapis predstavitve:

1 Mladina znotraj župnije
Spomladansko srečanje članov ŽPS 2019, Skupina za oznanjevanje p. Jona Vene OCist, Andreja Valič Ljubljana-Šentvid,

2 Skupina za oznanjevanje, icebreaker
Dobrodošli!!

3 Odlomek iz Svetega pisma
Mt 17,24-27. Ko so prispeli v Kafarnáum, so prišli k Petru pobiralci dveh drahem in dejali: »Ali vaš učitelj ne plačuje dveh drahem?« »Seveda plačuje,« je rekel. Ko pa je prišel v hišo, ga je Jezus prehitel z besedami: »Kaj se ti zdi, Simon, od koga pobirajo zemeljski kralji davek ali carino? Od svojih sinov ali od tujcev?« »Od tujcev,« je dejal. Jezus mu je rekel: »Torej so sinovi oproščeni. Vendar pa, da jih ne pohujšamo, pojdi k jezeru, vrzi trnek in potegni ven prvo ribo, ki se bo ujela. Odpri ji usta in našel boš statêr. Vzemi ga in jim ga daj zame in zase.«

4 Dnevni red 1. 2. 3. 4. Predstavitev tematike
Trendi v mladinski pastorali po svetu in v Sloveniji 3. Vloga župnijskega pastoralnega sveta 4. Primeri dobrih praks v župnijah

5 Kdo so mladi? definicija Urada RS za mladino http://www.ursm.gov.si/
Slovenski katehetski načrt (srednješolci, študentje, mladi odrasli)

6 Trendi v mladinski pastorali
Pojav padanja verske prakse pri mladih po letu 2000 je skupen vsemu Zahodu Je torej današnja mladina najbolj neverna generacija?

7 Povprečen mladinec v Cerkvi
4 cool stvari imam danes. Zjutraj sem bila na jogi. Potem sem s prijatelji v parku pokadila džoint. Zvečer grem v faro pripravljat oratorij. Pozno ponoči se bom pocartala s svojim fantom.

8 Mladinska pastorala postane mučna, ko mladina nima moralnega hrepenenja in življenjskega veselja
Mladinska pastorala vznikne sama po sebi, če deluje trojček: Duhovnik Družina Župnija

9 Mladinska pastorala dobiva poteze misijonske pastorale, zato jo krasi, kar krasi misijonarje:
Dialog Spremljanje Prilagodljivost Potrpežljivost Vztrajnost Osnovna verska animacija Temeljno oznanilo

10 Mladinska pastorala mora poiskati, kjer mladi že prihajajo naproti Kristusu: iskanje skupnih točk!
1. NIHČE NAS NE POSLUŠA – POSLUŠAJTE NAS! 2. DOVOLJ IMAMO POSLUŠANJA O NAČELIH, CILJIH, NAČRTIH – VEČ AKCIJE IN SLUŽENJA! 3. POMOČ REVNIM NI PRIORITETA – OBČESTVO IN DOBRODELNOST! 4. DOVOLJ NAM JE, DA NENEHNO OBTOŽUJETE KULTURO – SPREMINJAJMO SEBE! 5. EFEKT „NE MOREŠ SEDETI Z NAMI“ - ISKANJE OSAMLJENIH IN VKLJUČEVANJE! 6. NEZAUPANJE IN NAPAČNA RABA EKONOMSKIH VIROV – PREGLEDNA IN POŠTENA RABA CERKVENEGA DENARJA!

11 7. RADI BI, DA NAS SPREMLJATE IN NE, DA NAM PRIDIGATE – GENERACIJA BREZ OČETOV RABI SOPOTNIKA!
8. RADI BI SE POČUTILI CENJENE – RECITE NAM KDAJ TUDI „HVALA“! 9. RADI BI, DA SE Z NAMI POGOVARJATE O SPORNIH VPRAŠANJIH – TUDI MLADI ODRASLI SO DOJEMLJIVI ZA POGOVOR! 10. JAVNO MNENJE – SOOBLIKUJTE GA NAJPREJ NA LOKALNI RAVNI! 11. NEHAJTE GOVORITI O NAS, RAZEN ČE NAMERAVATE NEKAJ ZARES NA REDITI – IMEJTE OTIPLJIV NAČRT ZA NAS! 12. NE USPEVA SE VAM PRILAGODITI – PRIZNATI, DA „VEDNO SMO DELALI TAKO“ NE DELUJE! KAJ NOVEGA! (Vir: Branko Cestnik 2019)

12 Kje je tukaj vloga Župnijskega pastoralnega sveta?
Mladi so svoja skupnost, ki jo moramo vključiti v župnijsko skupnost. Še enkrat poudarjamo župnija ne sme biti edino stičišče mladih z vero. ŽPS kot koordinator dela-komunikacije med trojčkom Duhovnik-Družina-Župnija. Pomoč pri načrtovanju (pozor ne začnite načrtovati septembra temveč začnite april-maj za naslednje leto!) Ponovno odkrivanje mladinske pastorale z večjim vložkom družine (kritične točke prehoda: vstop v srednjo šolo, odhod na fakulteto). V prejšnjem času rast mladinskih skupin je bila premo sorazmerna z razpadom družine kot osnovne celice.

13 Primeri dobrih praks iz župnij
-mladinske skupine -animatorji (birmanci, jagenjčki) -študentske skupine -skupine za hodeče pare -skavti -šport -skrb za katehete -šola za zakon


Prenesi ppt "Mladina znotraj župnije"

Podobne predstavitve


Oglasi od Google