Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

1. JEDILNI LIST ZA ČLOVEKA

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "1. JEDILNI LIST ZA ČLOVEKA"— Zapis predstavitve:

1 1. JEDILNI LIST ZA ČLOVEKA
NARAVOSLOVJE IN TEHNIKA 5 ŽIVA BITJA IZMENJUJEJO SNOVI Z OKOLICO IN JIH SPREMINJAJO 1. JEDILNI LIST ZA ČLOVEKA M. Pavlin, OŠ Stopiče, PŠ Podgrad

2 Kaj se bomo naučili? Kakšen je pomen pestre in uravnotežene prehrane,
kateri so vzroki in kakšne so posledice podhranjenosti in prevelike hranjenosti, razvrščati živila glede na njihov izvor.

3 Na jedilnih listih v restavracijah in na našem vsakodnevnem jedilniku je veliko različnih jedi.

4

5 Hrana je sestavljena iz različnih SNOVI.
V hrani so poleg vode še ogljikovi hidrati, beljakovine, maščobe, vitamini in minerali.

6 Jemo zato, da smo MOČNI. Iz maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov dobimo ENERGIJO, ki jo potrebujemo za delovanje našega telesa.

7 Jemo zato, da bomo VELIKI.
Nekatere snovi, predvsem beljakovine, se VGRAJUJEJO V NAŠE TELO, ko rastemo in se razvijamo.

8 Jemo zato, da bomo ZDRAVI.
Nekatere snovi, predvsem vitamini in minerali, povečajo ODPORNOST telesa.

9 Živila, v katerih je veliko OGLJIKOVIH HIDRATOV.
Ogljikovi hidrati so škrob in sladkor.

10 Živila, v katerih je veliko BELJAKOVIN.
Bljakovine najdemo v vseh vrstah mesa, mleku in mlečnih izdelkih, jajcih.

11 Živila, v katerih najdemo veliko MAŠČOB.
Olje Oreščki – oreh, lešnik, kikiriki,... Margarine, masla Slanina, suho meso

12 Na jedilnem listu za človeka je hrana RASTLINSKEGA in ŽIVALSKEGA IZVORA.
SADJE IN ZELENJAVA MESO IN MESNI IZDELKI

13 Nekateri ljudje zaradi svojega prepričanja ne jedo mesa – VEGETARIJANCI.
Vegetarijanska prehrana je prehrana brez mesa ali proizvodov živali, kot so teletina, svinjina, piščanec, ribe.

14 Vegetarijanska prehrambena piramida:

15 Večina ŽIVIL je sestavljena iz različnih snovi.
V različnih živilih je količina posameznih snovi različna. V večini živil je največ vode. V solati in zelenjavi je največ vode,mineralov in vitaminov, nekaj ogljikovih hidratov, beljakovin in najmanj maščob. V belem kruhu je največ ogljikovih hidratov z veliko različnih mineralov in malo različnih vitaminov, malo manj vode, nekaj beljakovin in še manj maščob. V polnozrnatem kruhu je največ vode, nekaj manj ogljikovih hidratov z veliko različnih mineralov in malo različnih vitaminov, kar nekaj beljakovin in zelo malo maščob.

16 Na živilih najdemo podatke o KOLIČINI POSAMEZNIH SNOVI, ki jih vsebuje 100 g živila.

17

18 Nekatera živila se hitro pokvarijo, nekatera pa ne.
Fižol v zrnju imamo lahko v omari tudi eno leto. Mleko in mlečni izdelki se na sobni temperaturi pokvarijo že v nekaj dneh.

19 Konzervam so dodani KONZERVANSI, zato je njihov rok trajanja lahko tudi daljši od enega leta.
KONZERVANSI so snovi, ki preprečijo, da bi se živilo pokvarilo.

20 Nekatera živila ne vsebujejo konzervansov:

21 Preden živilo uporabiš, poglej, če mu ni rok trajanja že potekel.

22 Nekatere snovi so za naše zdravje zelo nevarne
Nekatere snovi so za naše zdravje zelo nevarne. Na to nas opozarja znak na embalaži.

23 Uravnotežena prehrana mora vsebovati vse snovi, ki jih naše telo potrebuje – PIRAMIDA ZDRAVE PREHRANE.

24 Če se pravilno hranimo, smo bolj zdravi in se bolje počutimo.

25 Mejne vrednosti telesne teže otrok.

26 PREMALO in PREVEČ določene vrste hrane lahko ogrozi človeka.
Pomanjkanje VITAMINOV zmanjša odpornost telesa. Posledica tega je, da hitreje zbolimo. Pomanjkanje vitamina C povzroča SKORBUT. SKORBUT je bila pred stoletji bolezen mornarjev, saj na ladjah niso imeli svežega sadja in zelenjave. Ta problem so rešili, ko so začeli jesti kislo zelje.

27 Preveč maščob poveča nevarnost srčnega infarkta.

28 Mnogi ljudje so PRESUHI, je pa tudi veliko PREDEBELIH LJUDI
Mnogi ljudje so PRESUHI, je pa tudi veliko PREDEBELIH LJUDI. Paziti je potrebno na primerno prehrano in veliko gibanja. Debelost povzroča obolenja srca in ožilja.

29 Nekateri bolniki morajo zelo paziti na svojo prehrano – DIETA.
Tisti, ki imajo SLADKORNO BOLEZEN, ne bi smeli jesti živil, ki vsebujejo beli sladkor.

30 Na Zemlji pridelamo dovolj hrane za vse ljudi, vendar ta ni enakomerno razporejena.

31 VZROKI ZA LAKOTO so različni:
Mnogo ljudi živi v krajih, kjer je zaradi neugodnega podnebja hrano zelo težko pridelati. Suše in poplave so lahko razlog za lakoto. Kadar je vojna, je mnogo ljudi lačnih. Pridelki so uničeni zaradi poplav.

32 POSLEDICE LAKOTE so lahko nepravilen razvoj otrok, pogostejše bolezni, krajša življenjska doba,...

33 Obstaja kar nekaj organizacij, ki pomagajo ljudem v stiski z dobrodelnimi akcijami.

34 Kaj smo se naučili? Vemo, katere sestavine vsebuje človeška hrana.
Razumemo pomen pestre in uravnotežene prehrane za zdravje in rast. Vemo, da je voda sestavina večine živil in pijač. Zdravo je jesti 4-6 obrokov na daan. Razvrščamo skupine živil glede na njihov izvor ( rastlinski ali živalski ). Ugotavljamo različno trajnost različnih živil. Vemo vzroke in posledice podhranjenosti in prehranjenosti. Poznamo znak za strupeno snov.

35 Viri: Učbenik Raziskujemo,gradimo 5, založba DZS. internet


Prenesi ppt "1. JEDILNI LIST ZA ČLOVEKA"

Podobne predstavitve


Oglasi od Google