Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

MODRE BESEDE ZA DRUŽINO Nauk 5 za 4. maj 2019.

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "MODRE BESEDE ZA DRUŽINO Nauk 5 za 4. maj 2019."— Zapis predstavitve:

1 MODRE BESEDE ZA DRUŽINO Nauk 5 za 4. maj 2019

2 Knjiga Pregovorov je polna nasvetov o odnosih.
Oglejmo si nasvete v Pregovorih o družini, o odnosih med zakoncema ter med starši in otroci. Zakonca: Zvestost Odnosi Značaj Starši: Starševstvo Vzgoja

3 ZVESTOST “Kajti ustnice tujke cedijo med, njena usta so bolj božajoča kot olje. Njen konec pa je grenek kakor pelin, oster kakor dvorezen meč.” (Prg 5,3.4) Pobožna oseba ohranja (če ni poročena) in hrani (če je poročena) svoje najgloblje občutke, čustva in spolno intimnost za zakonsko zvezo. Pregovori 5 pojasnjujejo grenke posledice nedovoljenih spolnih odnosov. Tvegamo izgubo večnega življenja (vr. 5) Pomanjkanje predanosti ima za posledico nestabilno razmerje (vr. 6) Prinašajo kesanje in nesrečo (vr ) Zato nam Salomon svetuje, da uživamo v spolni intimnosti s svojim zakoncem (vr ) in se vedno veselimo “z ženo [ali možem] svoje mladosti.” (vr. 18).

4 ODNOSI “Bolje je prebivati v kotu na strehi kakor s prepirljivo ženo v skupnem domu.” (Prg 21,9) Živeti na strehi? Knjiga Pregovorov je polna hiperbol [besedna figura, ki izraža pretiravanje], kot je ta (glej tudi 19,24; 27,14), ki nas spodbuja, da jemljemo odnose s ščepcem humorja. Vesela narava naredi komunikacijo učinkovitejšo. Pomaga reševati težave. Vendar pa se humor ne sme uporabljati za zmanjševanje ali izogibanje resnejših težav. Prepiri, slaba volja in godrnjanje so simptomi slabih odnosov. Zato je iskrena in prijazna komunikacija ključ do dobrih družinskih odnosov.

5 “Ne mož niti žena ne bi smela poskušati izvajati samovoljnega nadzora nad drugim. Ne poskušajte drug drugega primorati, da se podredi vašim željam. Ne morete storiti tega in ohraniti zakončevo ljubezen. Bodite prijazni, potrpežljivi in odpuščajoči, obzirni in vljudni. Z Božjo milostjo lahko uspete osrečiti drug drugega, kot ste obljubili v svoji poročni obljubi.” Ellen G. White (The Adventist Home, str. 118)

6 ZNAČAJ “Vrlo ženo, kdo jo najde! Njena vrednost je daleč nad biseri.” (Prg 31,10) Pregovori 31,10-31 so akrostih. Vsaka vrstica pesmi, se začne s črko hebrejske abecede. Ta pesem opisuje značajske lastnosti idealnega zakonca. Število lastnosti idealne žene (ali moža) se lahko zdi prezahtevno. Glavna misel ni, da zadovoljimo vse na tem seznamu, temveč da naredimo vse na najboljši možni način (Pridigar 9,10; Kološanom 3,23).

7 ZNAČAJ (2) Spodbujeni smo, da razvijemo značaj te žene:
“Vrlo ženo, kdo jo najde! Njena vrednost je daleč nad biseri.” (Prg 31,10) Spodbujeni smo, da razvijemo značaj te žene: Vreden zaupanja (v. 11) Prijazen (v. 12) Deloven/Podjeten (v. 15) Zvest (v. 18) Sočuten (v. 20) Zanesljiv (v. 25) Ključ za razvoj takšnega značaja je Božji strah (vr. 30).

8 Kaj učijo Pregovori o tem, kako naj ravnajo starši?
STARŠEVSTVO “V strahu GOSPODOVEM je trdno zaupanje, svojim sinovom daje zatočišče.” (Prg 14,26) Kaj učijo Pregovori o tem, kako naj ravnajo starši? Družina je pomembnejša od dela (15,27) Bodite potrpežljivi in nadzirajte svoje občutke (12,16; 15,1) Vzgajajte svoje otroke brez zlorabe avtoritete (16,6) Bodite zvesti in spoštujte svojega zakonca (5,18) Sledite Jezusu in naj z vami upravljata Božja beseda in ljubezen (30,5) Modri zakonci in starši iščejo Božjo pomoč pri sprejemanju pravih odločitev.

9 VZGOJA “Kdor prizanaša šibi, sovraži svojega sina, kdor pa ga ljubi, ga zgodaj vzgaja.” (Prg 13,24) Mlado drevo potrebuje oporo, nego in zaščito, da pravilno raste. Prav tako morajo biti otroci disciplinirani od zgodnje mladosti, da razvijejo primeren značaj. (Pregovori 19,18). Stalna ljubezen in potrpežljivo poučevanje sta ključna za korektivno in zveličavno disciplino, skupaj z doslednim zgledom. Greh vpliva tako na starše kot na otroke, zato je pomembno, da od Boga iščemo smer in moč za vzgojo in vodenje naših otrok h Kristusu.

10 Ellen G. White (The Adventist Home, 23. pogl., str. 160)
“Sočutnost, potrpežljivost in ljubezen, potrebne za ravnanje z otroki, bodo blagoslov v vsakem domu. Zmehčale in ublažile bodo določene črte značaja pri teh, ki morajo biti bolj veseli in umirjeni. Navzočnost otroka v domu sladi in plemeniti. Otrok, vzgojen v Gospodovem strahu, je blagoslov. Skrb in naklonjenost do vzdrževanih otrok odstranjujeta grobost iz naše narave, nas naredita nežne in sočutne ter vplivata na razvoj najplemenitejših sestavin našega značaja.”


Prenesi ppt "MODRE BESEDE ZA DRUŽINO Nauk 5 za 4. maj 2019."

Podobne predstavitve


Oglasi od Google